2024. augusztus 17., szombat

Nincs pénz sem építésre, sem bővítésre

A nemzeti tanácsokról szóló törvénynek összhangba kell kerülnie a kollégiumokról szóló törvénnyel

A vajdasági középiskolai és egyetemi kollégiumok vezetőit hívta találkozóra az MNT, hogy meghallgassák a diákotthonokkal kapcsolatos problémákat és javaslatokat. A diák- és egyetemista jólétről szóló törvényjavaslat ugyanis napirenden szerepel a parlament folyamatban lévő ülésén, a parlamenti képviselők benyújthatják a módosítási indítványokat. Mintegy 10-en vettek részt az ülésen.

– A megelőző napokban már öt módosítási indítványt átadtunk, ezekről szerdán tárgyaltunk is az oktatási miniszterrel. Azt szeretnénk, hogy ha a most elfogadásra kerülő kollégiumokról szóló törvény megoldásai összhangban lennének a nemzeti tanácsokról szóló törvény szövegével. Ha a nemzeti tanácsokról szóló törvény meghatározza azt, hogy a nemzeti tanácsoknak hatásköreik vannak a kollégiumok igazgatóinak kinevezése vagy igazgatói bizottságaik kinevezése, a kollégiumok hálózatának ügyében, bizonyos nevelési programokat javasolhatnak, és ha ezek a hatáskörök nem szereplenek a kollégiumokról szóló törvényben – márpedig eredetileg nem szerepelnek – akkor olyan helyzet alakulhat ki, hogy a minisztériumok önkényesen döntik el, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvényt vagy a kollégiumokról szóló törvényt alkalmazzák.

Tapasztalatból tudjuk, hogy ilyenkor nem a számunkra előnyösebbet alkalmazzák. Ezért fontos, hogy ne ütközzön a két törvény – hallottuk Pásztor Bálinttól, VMSZ parlamenti képviselőjétől, aki a kérdésre, hogy konkrétan milyen problémákról esett szó, és milyen javaslatok születtek, elmondta: – A javaslatok elsősorban arra vonatkoztak, hogy meg kell oldani a nem állami alapítású kollégiumok pénzelését. A törvényjavaslat jó alapot teremt arra, hogy a nem állami alapítású kollégiumok is állami finanszírozásban részesülhessenek. Szó esett ranglisták felállításáról is, vagyis a tanulmányi eredmény és az anyagi helyzet mellett azt is figyelembe kell venni, hogy ki honnan érkezik, milyen távoli településről. A törvényjavaslat nem foglalkozik azokkal az intézményekkel, amelyek egyben középiskolák és diákotthonok, mint a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium. Volt arra vonatkozó javaslat is, hogy pontosítani kell a rendelkezést, amelynek értelmében tilos a vallási tevékenység a kollégiumokban, mert ez ellehetetlenítheti az egyházi alapítású diókotthonok működését. A jelenlevők támogatták a nemzeti tanácsok hatáskörére vonatkozó javaslatot.

A kollégiumhiány, illetve a férőhelyek hiánya a már meglévő diák- és egyetemista otthonokban is égető problémát jelentnek évek óta, ám mint Pásztor Bálint hangsúlyozta, a költségvetésből Vajdaságnak szinte morzsák sem jutottak, üres a tartományi kassza, így nehéz kollégiumokat építeni és bővíteni. A szabadkai Diákotthonban például adottak a műszaki feltételek, elkészült a főterv is, de amíg a Tartományi Nagyberuházási Alaptól – ahova pályáztak – nem érkezik meg a pénz, nem történhet meg a bővítés.