2024. augusztus 17., szombat

Iksz

Szerdán bemutató a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban

Erőteljes színészi játékkal, fiatalos lendülettel bíró, szellemes előadás készül a szabadkai Kosztolányiban. A Lénárd Róbert rendezte, Douglas Coupland művein alapuló, az X címet viselő darab bemutatóját jövő szerdán 19.30 órai kezdettel tartják, és a színpadon láthatjuk a színház mindegyik színművészét: Erdély Andreát, Béres Mártát, Mikes Imre Eleket, Mészáros Árpádot és Mészáros Gábort. És mit is láthatunk majd? Néhány 20 és 30 év közötti fiatalt, akik megpróbálnak szakítani az előző generáció világával, a szupermarkettel, a mobiltelefonnal, az internettel... Elkezdenek egymásnak történeteket mesélni, hogy ezáltal teremtsék meg a saját világukat.

– Van egy generáció, amelyik nem is tudja, pontosan miért, de nem érzi jól magát, nem találja fel magát a világban. A szüleik, nagyszüleik dolgokat teremtettek, a mai fiataloknak pedig minden tálalva van, és nem mindenki tud ezzel mit kezdeni. Izgalmas annak kiderítése, hogy mi is eszi őket belül, és hogyan teremthető egy saját világ – mondta Mikes Imre Elek, akinek véleményét Mészáros Gábor Rilke gondolataival egészítette ki: Mindegyikünk lelkében van egy levél, amit csak akkor olvashatunk el halálunk előtt, ha hűek voltunk önmagunkhoz.

Mészáros Árpád arra hívta fel a figyelmet, hogy nem mindenkinek sikerül a kitörés, míg Béres Márta a döntés fontosságáról beszélt: A lényeg, hogy mindenki hoz valamilyen döntést, és bármilyen is ez a döntés, jobb attól, hogy csak úgy sodródjunk, hogy amőbaéletet éljünk.

A darab zenei anyaga és a kosztümök is a rendezői-színészi közös munka eredménye. Az ilyen eredményeket szülő együttműködés jellemezte a próbafolyamatot, azt a munkafolyamatot, amelyen – ahogy azt Lénárd Róbert rendező is elmondta – a darab is folyton változott, változhat még valamennyit most is, akár a bemutatót megelőző héten is.