2024. augusztus 17., szombat

Helyhiány a kollégiumokban

Nincs pénz a szabadkai középiskolai Diákotthon bővítésére – Kollégiumlátogatási körúton a tartományi ombudsman munkatársai

Kollégiumlátogatási körúton a tartományi ombudsman munkatársai

Bár műszakilag minden készen áll a szabadkai Diákotthon bővítésére, megvan az építési engedély és elkészült a főterv is, a Tartományi Nagyberuházási Alapnál pályázott pénzek nem érkeztek meg, és a kollégium a folyamatos érdeklődés ellenére sem kapott arról információt, hogy várhatóan mikor juthatnak a szükséges összeghez, így tehát Gyivánovity Róbert igazgató sem tudott arról beszámolni, hogy mikorra készülhet el az új szárny, amely még 100 diák számára biztosítana férőhelyet. Szükség lenne még több férőhelyre, hiszen ebben a tanévben több, a feltételeket teljesítő diák maradt ki, mint a tavalyiban. Míg a tavalyi tanévben kb. 60 diákot kellett elutasítaniuk, addig az ideiben már 85 tanulónak nem jutott hely. Ám, mint hallhattuk, helyszűke miatt a 100 férőhely a maximum, amivel még bővíteni lehetne az internátust.

– A beruházás értéke mintegy 50 millió dinár. A Tartományi Nagyberuházási Alap pénzeiből – ehhez az alaphoz pályáztunk – mindeddig azonban csak a főtervet tudták kifizetni. A szerződés ugyan még nincs aláírva, de már megvan a kivitelező is, a belgrádi Alpina vállalat. Ha meglenne a pénz, fél éven belül felépülhetne az új szárny, és az új tanévre már akár beköltözhető is lehetne – mondta Gyivánovity, aki arról is beszámolt, hogy szeretne egy európai szintű diákcsereprogramot megvalósítani, és ehhez is megfelelő kapacitásra lenne szükség.

Ugyan nem ennek kapcsán tettek látogatást tegnap a szabadkai Diákotthonban az Európa Tanács hazai munkacsoportjának képviselői, a tartományi ombudsman gyermekjogokat védő munkatársai, de többek között erről is szó esett, hiszen a vajdasági középiskolai diákotthonok meglátogatása során a kollégiumok helyzetéről is képet kapnak, amellett, hogy elsősorban a diákok jogainak érvényesítése a téma.

– A helyzetfelmérés esetünkben a jogok megvalósítására vonatkozik. Készül egy felmérés, hogy a diákok mit gondolnak arról, mekkora mértékben és hogyan tudják megvalósítani a jogaikat. Kitöltenek egy kérdőívet, amelyben arra is választ keresünk, hogy például kikérik-e a szülők a gyermekeik véleményét egy-egy döntési helyzetben, a diákok vállalnak-e valamiféle munkát, hogy támogassák a családot és hasonlók. Most szerepel a parlamenti procedúrában a diákjóléti törvény elfogadása. Nem véletlen tehát, hogy a látogatássorozat is most történik – hallottuk Marija Kordićtól. – Ez a negyedik diákotthon, ahol jártunk. A kollégiumlátogatás célja az is, hogy halljunk a gondokról is, akár szakmaiakról, akár anyagiakról legyen szó, de meghallgatjuk az ötleteket is. A lényeg, hogy megismerkedjünk. A legtöbb diákotthon legnagyobb problémája a kapacitás. A szabadkaié is. Ez az internátus azonban az eddig látott legfelszereltebb, és a működési rendszere is más. Ami a pénzelési kérdéseket illeti, abba mi nem avatkozhatunk bele.