2024. július 18., csütörtök

Tényleg megtanulni szerbül!

A vajdasági magyar középiskolásoknak felzárkóztató képzést szervez az MNT – Diplomahonosítási költségtérítés 163 személynek

A vajdasági magyar ajkú fiatalok szerb nyelvtudása olyan komoly kívánnivalókat hagy maga után, hogy ez korlátozza a továbbtanulási lehetőségeiket, hisz nem tudják/merik felvállalni, hogy szerb nyelvű egyetemi tanulmányokat folytassanak, s a munkába állásnál is hátrányt szenvednek, hisz az állások zöménél feltétel a szerb nyelv ismerete. Mint a tegnapi sajtóbeszélgetésen Józsa Lászlótól, a Magyar Nemzeti Tanács elnökétől megtudtuk: a harmadikos, negyedikes középiskolások számára felzárkóztató szerb nyelvi képzést kívánnak indítani.

Arra, hogy ősztől hányan igényelnék ezt az iskolán kívüli nyelvtanulást, hányan vállalnák, kérdőíves felmérést végeznek még e tanév folyamán Zentán, Adán, Magyarkanizsán, Topolyán, Óbecsén, Szabadkán és Csókán. Mintegy 1800 jelenlegi másodikos és harmadikos középiskolást kérdeznek majd meg. A képzési program nem a szerb irodalmi vonatkozású tananyagot ölelné fel, hanem a magyar diákok korszerű módszerekkel a mindennapi szerb nyelvű társalgást, a köznyelvi kommunikációt gyakorolnák.

A nyelvtanfolyamok költségeinek zömét külső pénzforrásokból fedeznék, tehát a szülőknek kedvezményes összeget kellene fizetniük. Az MNT Intézőbizottsága múlt heti ülésén már elfogadta ezt a koncepciót.

Soós Edit, az MNT IB közoktatással megbízott tagja megjegyezte, már többször kérték a minisztériumot, reformálják meg azt a tantervet és azokat a tankönyveket, amelyekből a szerb nyelvet oktatják a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákoknak. A felzárkóztató képzést nyelviskolákra bíznák, a mostani harmadikosok 75 órás tanfolyamot végeznének, a jelenlegi másodikosok pedig 2-szer 75 órában gyakorolnák a szerb nyelvet.

A tegnapi sajtóbeszélgetésen elhangzott az is, hogy a diplomahonosítási költségtérítési pályázat sikeres volt: 164-en jelentkeztek a külföldi felsőoktatási intézményekben az elmúlt 5 évben oklevelet szerzettek közül. Egy jelentkező pályázatát nem tudták figyelembe venni. Ám a 163 személy diplomahonosítási költségeire – mindenki igazolt, indokolt költségeire – kevésnek bizonyul a Szülőföld Alaptól kapott 10 millió forint, úgyhogy a magyar Miniszterelnöki Hivatal még 7 millió forinttal pótolja a rendelkezésre álló keretet. Mint Józsa László megjegyezte, a Szekeres László Alapítvány által lebonyolított pályázatot reményeik szerint újabb követi, úgyhogy őszre újabb pályázatot írhatnak ki a diplomahonosítási költségekhez való hozzájárulásra. S úgy gondolják, méltányos lenne az utóbbi 10 évben diplomázottakra kiterjeszteni a kört. Még egy kis statisztika: az igénylők közül 122-en munkaviszonyban vannak, 25-en munkanélküliek, 15-en nem tüntették fel, hogy dolgoznak-e.