2024. július 17., szerda

Öt vajdasági művész kapott rangos díjat

Domonkos István, Siflis Zoltán, Vicei Natália, Beszédes István és Ternovácz István díjazottakkal együtt örült Benes József képzőművész (Fotó:Mihájlovits Klára)

Öt vajdasági alkotó is elismerést vehetett át pénteken Budapesten, a Néprajzi Múzeumban, ahol Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter március 15-e alkalmából művészeti díjakat adott át kiemelkedő szakmai tevékenységük elismeréseként.

A nemzeti ünnep alkalmából Siflis Zoltán a mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotói, valamint művészi és tudományos tevékenységéért Balázs Béla-díjat kapott. Vicei Natália, a szabadkai Népszínház művésznője színművészeti tevékenységéért Jászai Mari-díjban részesült. Beszédes Istvánt és Domonkos Istvánt a tárcavezető kiemelkedő irodalmi tevékenységéért József Attila-díjjal tüntette ki, Ternovácz István, az Újvidéki Rádió munkatársa pedig Táncsics Mihály-díjat kapott jelentős újságírói tevékenységéért.

– A tarisznya, amelybe elsőként a mama szó került, lassan kiürült, miután elkezdtem csavarogni a világban. Most nagy erőfeszítésembe kerül, hogy egyáltalán megszólaljak. Az írás hozott vissza ahhoz az érzéshez, amit az az első szó, a mama jelentett annak idején. Nagyon örülök, hogy a nevem éppen József Attiláé mellé kerülhetett – nyilatkozta a Magyar Szónak a díjátadón Domonkos István.

– Nagy teher nehezedik az ember vállára, ha Táncsics-díjat kap, hiszen ez a legmagasabb szakmai elismerés Magyarországon, amit meg lehet szerezni. Motivál, de mindenképpen terhet is jelent. A kettő között kell az összhangot megtalálni, hogy végül a nemzet szolgálatában tudjam tenni a dolgomat a közösség javára – magyarázta érzéseit a jutalom kapcsán Ternovácz István.

Vicei Natáliával, Beszédes Istvánnal és Siflis Zoltánnal készített interjúinkat a Hétvégében olvashatják.