2024. október 7., hétfő

Vitás igazgatóválasztás

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában várható kinevezés felkorbácsolta a politikai kedélyeket

– Még hivatalosan ki sem írták a választásokat Óbecsén, máris egymásnak ugrott a két magát legjelentősebb politikai erőnek tituláló politikai szerveződés, a Demokrata Párt és a Vajdasági Magyarok Szövetsége. A Petőfi Sándor Általános Iskola soros igazgatóválasztása politikai csatatérré változtatta a patinás intézményt– ez áll a Vajdasági Magyar Demokrata Párt óbecsei szervezetének közleményében, amely szerint a VMSZ a demokratikus eljárás megkerülésével saját jelöltjét helyezné az igazgatói székbe.

Mivel az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában lejárt a DP által támogatott jelenlegi igazgató, Dragica Krstić megbízatása, az új pályázatra ketten jelentkeztek: Dragica Krstić és a VMSZ által támogatott Szűcs Budai Engelbert magyartanár. Hétfőn össze is ült az iskolaszék, hogy megtegye az ajánlását a Magyar Nemzeti Tanács felé. Hogy vajon jogszerűen járt-e el az iskolaszék, amikor csupán egyetlen jelöltet továbbított az MNT-hez, illetve, hogy az iskolaszék helyett a tantestületnek kellett-e volna ajánlást tennie, arról megoszlanak a vélemények.

Budislav Medurić, a Demokrata Párt helyi szervezetének elnöke szerint az eljárás során több szabálytalanság is történt, és egy többnemzetiségű közösségben a kedélyek csillapításán, és nem a felkorbácsolásán kell dolgozni.

Knézi Péter polgármester ezzel szemben azt állítja: az eljárás szabályos volt, ugyanis a nemzeti tanácsokról szóló törvény egyértelműen rendelkezik az iskolaigazgatók megválasztásának rendjéről.

– Mivel ebben az iskolában többségében magyar nyelvű oktatás folyik, előzetes véleményeztetésre nincs szükség, és az iskolaszéknek egyetlen személyre vonatkozó ajánlást kell küldenie az MNT oktatási bizottságának, majd az ő javaslatuk után dönt az igazgató személyéről az iskolaszék. Az óbecsei tanfelügyelő félreértelmezte a törvényt, amikor meg akarta akadályozni az iskolaszék ülését, ugyanis az iskolaszék helyesen járt el. Sajnálom, hogy a VMDP egy olyan jelöltet nem támogatott, akit a Magyar Koalíció igen – jelentette ki a polgármester.

Varnyú Ilona (VMDP), a község kulturális tanácsosa azt mondja: pártja kiáll a magyar nemzetiségű jelölt mellett, de megválasztásának módja kifogásolható. Mint elmondta: időszerű lenne egy magyar iskolaigazgató kinevezése egy magyarok lakta városrészben, különös tekintettel arra, hogy miközben a lakosság fele magyar a községben, a 12 tanintézményéből mindössze háromban van magyar igazgató.

A VMDP közleménye szerint az iskolaszék elnöki posztját gyakorló Nagy András – tiltakozásul az iskolaszék VMSZ-es tagjainak és szimpatizánsainak törvénytelen magatartása ellen – lemondott posztjáról és iskolaszéki tagságáról, és az iskolaszék hétfői ülését négy iskolaszéki tag el is hagyta. Gajić Zsuzsanna, az iskola jogásza szerint az iskolaszék megszavazott ajánlása ennek ellenére jogszerű volt, és a Szűcs Budai Engelbert kinevezésére vonatkozó ajánlás most az MNT-nél van.

Az iskolaszéki ülést megelőzően a munkaközösség is véleményt mondott a jelöltekről: Dragica Krstić újraválasztását 42-en, Szűcs Budai Engelbert kinevezését 22-en támogatták. A napokban egyébként Dragica Krstić a sajtóban arról nyilatkozott: az elmúlt négy évben nemzetisége miatt folyamatos zaklatásnak volt kitéve, névtelen, fenyegető telefonhívásokat, üzeneteket és leveleket kapott, nemrégiben pedig a háza előtt fizikailag is bántalmazták.

Megkeresésünkre annyit mondott: elkeseredettségében visszavonja igazgatói pályázatát, és a városból is elköltözik, de az egész országnak tudnia kell, mi folyik ebben a városban. Azt állította: 2008-ban és 2009-ben is tett a rendőrségen feljelentést a zaklatások miatt, de a hatóság nem reagált az esetekre.