2024. augusztus 17., szombat

Meg kellene vásárolni

Megmenthetőek-e a lebontásara ítélt Raichle Ferenc tervezte szecessziós épületek Szabadkán?

– A városnak meg kellene vásárolnia ezeket az épületeket a tulajdonosoktól, renoválni, és olyan funkcióba helyezni, ami megtéríti a befektetett összeget, például oda költözhetne valamilyen intézmény – fejtette ki véleményét Viktorija Aladžić építészmérnök a szabadkai Vasa Stajić utcában lévő, Reichle Ferenc tervezte, szecessziós épületek lebontásának híre kapcsán. Hivatalosan ugyan még nem született döntés, de ahogy lapunkban is beszámoltunk, minden valószínűséggel lebontható lesz az említett két épület, amelynek igen borsosak a fenntartási költségei, és a renoválásuk is rengetegbe kerülne.

Ahogy Aladžić elmondta, a két épület Art Nouveau stílusban épült. Az első szabadkai szecessziós épületek megalkotóinak egyike, Raichle Ferenc e két földszintes bérház megtervezésével az elsők között volt, akik az Európát meghódító új stílusirányzat, az Art Nouveau jegyében alkottak, és ezek az épületek arra utalnak, hogy Raichle jól ismerte az európai városokban virágzó új stílust.

– Szégyen, hogy ilyen épületeket bontanának le. Képtelenség, hogy védetté nyilvánították, azután meg engedélyezik az eltűnésüket. Tudom, hogy a városnak nincs pénze, hogy megvegye ezeket, de mégis törekedni kellene rá. Esetleg létre lehetne hozni egy alapítványt, vagy hasonlót. Máshol is így mentik meg az értékes épületeket. Szabadkán megsemmisítették a színházat, a Fekete-fürdőt, a Hajzler-fürdőt, miközben nem igazán nő azoknak a listája, hogy mit hoztak létre. Nem vagyok a fejlődés ellen, de azt is szem előtt kellene tartani, hogy ha lebontunk valamit, akkor igyekezzünk valami még értékesebbet, még jelentősebbet a helyére állítani – mondta Aladžić.