2024. augusztus 17., szombat

Pluszponthajsza

Nyelvvizsgával szerezhetik meg a szerbért járó többletpontokat a magyarországi felsőoktatási intézményekbe felvételiző vajdasági magyar végzősök

Idén is sok végzős középiskolás dönt úgy, hogy Magyarországon folytatja tanulmányait. Készülniük, tanulniuk kell, hiszen ott sem gyerekjáték bekerülniük az egyetemekre, még ha az anyanyelvükön, magyarul felvételiznek is. A pluszpontok mindenképpen jól jöhetnek. Ám, ahogyan az kiderült, a vajdasági magyar diákok nem kapnak többletpontot a szerbért. Korábban ugyanis volt arra példa hogy az itteni diákok – mivel Szerbiából érkeznek – eleve megkapták a szerb nyelvvizsgáért járó pontokat. Az oktatási minisztérium illetékes szolgálatánál azonban megtudtuk, hogy immár csak azok szerezhetik meg a középfokúért járó 35 és a felsőfokúért járó 50 pontot nyelvvizsga nélkül, akik szerb tannyelven folytatták a tanulmányaikat. Akik nincsenek ilyen helyzetben, ezekért a többletpontokért nyelvvizsgát kell tenniük, de csakis akkreditált vizsgaközpontokban tehetik ezt meg.

Magyarországra kacsintgató középiskolásaink jelentős hányada a Szegedi Tudományegyetemet választja. Érdeklődtünk hát, hogy nyelvvizsga szempontjából itt milyen lehetőségeik vannak. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán akkreditált angol, német, francia, olasz, román, szerb, orosz és spanyol nyelvű ELTE-ORIGO, illetve angol, német, francia, olasz és orosz OECONOM nyelvvizsga tehető az Idegennyelvi Központban. Az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet irodájában Belovics Ildikó tanszéki adminisztrátortól, nyelvvizsga- ügyintézőtől megtudtuk, hogy az intézetben angol és német nyelvből alap-, közép- és felsőfok nyelvvizsgát évente négyszer szerveznek. Az időpontokról itt lehet információt kapni: http://www.staff.u-szeged.hu/~iki/ illetve a nyelvvizsgákkal kapcsolatban a www.nyak.hu honlapon is böngészhetnek.

Szerb nyelvből évi kétszer van vizsgalehetőség. Erre jelentkezni legközelebb március 16-ig lehet. Az írásbeli április 10-én, a szóbeli pedig 09-e és 23-a között lesz. A második vizsgaidőpont szerbből ez év októberében lesz. Jelentkezni szeptember 12-ig lehet, az írásbeli megmérettetést október 9-én, a szóbelit pedig október 8-a és 22-e között tartják. Beszélgetőtársunk elmondta, hogy mivel itt nem tanfolyamról van szó, hanem nyelvvizsgáról, ahová már a megszerzett tudással kell érkezni, tankönyveik, feladatgyűjteményeik nincsenek. A vizsgázók számára a feladatok ismertek, és ezek alapján kell felkészülniük. Hogy ki miből tanul, miből és hogyan készül fel, ahhoz nincsenek megszabott feltételek.

Alapfokú (B1) nyelvvizsgánál írásbelinél a vizsgázó nyelvtani ismereteket és a szókincset ellenőrző feladatokat old meg (feleletválasztós, mondat- és szöveg-kiegészítéses, igaz-hamis stb. feladatok, tesztek). Ezután két téma közül választ; négy vagy öt irányítási szempont alapján levelet ír. Ez az íráskészséget ellenőrző feladat. Az olvasáskészséget mérő feladatnál a vizsgázó a szövegértést ellenőrző, feleletválasztós, kiegészítéses, igaz-hamis stb. feladatokat, teszteket old meg, táblázatokat tölt ki. A szóbeli vizsgán a vizsgázó és az egyik vizsgáztató általános témákról beszélget, majd a vizsgázó két képösszeállítás közül választ, és arról önállóan beszél. Az utolsó feladatnál egy szöveget hangfelvételről háromszor meghallgat a vizsgázó, és a szövegértést ellenőrző, feleletválasztós, kiegészítéses, igaz-hamis feladatokat, teszteket old meg, táblázatokat tölt ki.

Középfokú (B2) vizsgánál az írásbeli részvizsga feleletválasztós nyelvtani tesztből áll és fordításból idegen nyelvről magyarra. A szóbeli részvizsgán szintén van fordítás idegen nyelvről magyarra, ellenőrzik a nyelvtani és a kultúrtörténeti ismereteket.

Felsőfokú (C1) nyelvvizsgánál az írásbeli tudásfelmérésen van nyelvtani és lexikai teszt, magyar szöveg tömörítése idegen nyelvre, irányított fogalmazás, fordítás idegen nyelvről magyarra,szövegértést ellenőrző feladatok. A szóbelin pedig vizsgálják a kommunikatív értéket, a szókincset, a nyelvhelyességet és a beszédértést.