2024. július 18., csütörtök

Elvtársak és barátok

Hét külföldi előadás az újvidéki 54. Sterija Játékokon

A május 25-étől június 5-éig megrendezésre kerülő 54. Sterija Játékok nemzetközi programját ismertette tegnap Újvidéken az új szelektor, Nikola Zavišić , aki több év után Ivan Medenica helyét tölti be. Az új szelektor az eddigi Körök (Krugovi) helyett, egy hang megváltoztatásával a Drugovi nevet adta a programnak, melybe hét előadást válogatott be Európa és az Egyesült Államok színházi kínálatából.

Mint a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az új elnevezés egyfelől értelmezhető Elvtársakként, hiszen négy előadás különféle módon ugyan, de a kommunista örökséghez való viszonyulást taglalja. Ezt az értelmezést a fesztivál május 25-ei nyitónapja is jelképesen alátámasztja, ugyanis az egykori Jugoszláviában ezen a napon ünnepeltük az ifjúság napját. A szelekcióban helyet kapott a stockholmi Teater Tribunalen Kiáltvány, a berlini AndCo. Társulat a Kis piros (előadás) a nő története, a maastrichti (Hollandia) Teatergroep de Bus Európa, és a rijekai Horvát Népszínház Turbo folk című előadásával.

A további három előadást másfelől Zavišić abban a szellemben válogatta, miszerint a színház szellem(esség)ünk tükre. A színház szeret meglepni, feladata pedig megdöbbenteni a nézőt. Így töltheti be szerepét, válhat barátunkká, lehet másik énünk (drugo ja, drugo vi), és szellemi tükörképünk. Ennek szellemében hívta meg a philadelphiai Lucidity Suitcase Theatre-t Flamingo/Winnebago előadásával, és a cseh Krepsko társulatot, mely Újvidéken két előadással fog bemutatkozni. Az előadások közül a megítélések szerint a rijekai Turbo folk a legkirívóbb éles társadalomkritikájával.

Ivan M. Lalić, a játékok igazgatója szerint a nehéz anyagi körülmények ellenére az idei fesztivált várhatóan stabil keretek között tudják lebonyolítani.