2024. július 18., csütörtök

Támogassuk a leendő tudósokat!

A Vajdasági Magyar Tudományos Társaság 32 kiadványt jelentetett meg a 9 év alatt

Az újvidéki székhelyű Vajdasági Magyar Tudományos Társaság a közelmúltban Szabadkán két könyvét mutatta be a Szabad Líceum keretében: az egyik A Magyar Tudomány Napja 2007 című kiadvány, amely a magyar tudomány napja alkalmából szervezett újvidéki tanácskozás anyagát öleli fel. A másik kötet, amelyet bemutattak dr. Tóth Lajos Viharos életpályám szellemi hagyatékaiból, üzeneteiből – Jövőképem című könyv.

A Vajdasági Magyar Tudományos Társaság 1999-es megalakulása óta foglalkozik könyvkiadással. Dr. Ribár Béla akadémikus, társaságunk első elnökével egyetemben nagyon fontosnak tartottuk a könyvkiadást, s két évvel ezelőtt bekövetkezett halála után mindenképp folytatni kívántuk a könyvek megjelentetését, hisz mi is ugyanilyen lényegesnek tartjuk e publikációkat. Úgyhogy eddig 32 kiadványunk került az olvasók elé. Most itt Szabadkán sorozatunk 31. és 32. kötetét mutattuk be – hallottuk dr. Szalma Józseftől, a VMTT elnökétől.

A Magyar Tudomány Napja 2007 című kiadvány a tudomány legkülönbözőbb területén alkotó tudósainknak a tanácskozáson elhangzott értekezéseinek az írott, szerkesztett változatát tartalmazza.

– Társaságunknak 120 vajdasági magyar tudós a tagja – doktori, magiszteri titulussal –, s az MTA nyilvántartásában is 170 vajdasági tagot – tudóst, kutatót – tartanak számon. A vajdasági magyar tudósok komoly eredményeket mutatnak fel, s mint azt már Ribár tanár úr is nem egy alkalommal hangsúlyozta: az áldatlan helyzet ellenére, amely sújtott bennünket, ismert a lélekszámvesztésünk, mégis a vajdasági magyarság nagyon komoly tudományos eredményeket mutat fel, messze felülmúlja a mi kisebbségi közösségünk arányszámát, a többségi közösséghez képest. Nagyon fontosnak tartjuk a fiatal szakemberek támogatását, s úgy érzem, nem csak szólamszerűen foglalkozunk velük. Ám tudjuk, a továbbtanulás, a tudományos fokozatok megszerzése komoly anyagiakat igényel, s a tehetséges fiatalok anyagi lehetőségei ezt nem teszik lehetővé, ezért továbbtanulásuk megfelelő támogatást igényel. Kevés a támogatás ahhoz képest, amennyire szükség lenne. Meg kellene teremteni a lehetőségeket, hogy fiataljaink megfelelő körülmények között tudjanak továbbtanulni. Jó, hogy megalakult a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, de jó lett volna, jó lenne ha pedagógusképzővé alakulna át, tehát matematika vagy például fizikatanárokat is képezhetnének itt magyar nyelven, ami már egy kicsit hasonlítana a vajdasági magyar egyetemmel kapcsolatos elképzelésekre – hallottuk dr. Szalmától.

Mint mondta, dr. Tóth Lajos nyugalmazott egyetemi tanár kiemelkedő pedagógusaink közé tartozik, e könyve – amelyben gazdag tapasztalatait, jövőképét osztja meg az olvasóval – nem csak a pedagógusoknak, hanem a szülőknek is hasznos olvasmány lehet.