2024. augusztus 17., szombat

A jövő év szeptemberéig elkészül az Európa Kollégium

Egy hónap múlva kezdődnek a munkálatok az újvidéki telepi Szent Erzsébet Templom telkén

A tervek szerint a jövő év szeptemberéig átadják Újvidéken az Európa Kollégiumot, mely a vajdasági magyar, és a magyarországi szerb egyetemi hallgatók, részben a vendégtanárok szükségleteit lesz hivatott kielégíteni. A munkálatok egy hónap múlva, április 10–15-e között kezdődnek meg, a kivitelezőnek pedig 151 napos határideje van az épület befejezésére. Az ezután következő belső munkálatok ugyancsak időigényesek, mégis reális esély van arra, hogy a kollégium a tervezett időben elkészüljön – jelentette be Miavecz Béla magiszter, az Európa Alapítvány kurátora az alapítvány kedd délután megtartott évi közgyűlésén.

Az ülésen a tartomány számos helységéből érkező tagok mellett egyebek között részt vett dr. Morován Zsolt, a szabadkai magyar főkonzulátus konzulja, dr. Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi titkár, Kern Imre, a Vajdasági Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese.

A 350 férőhelyes diákszálló építését részben a Szülőföld Alap, részben a tartomány biztosítja, de az önzetlen támogatás szép példáját is meg kell említeni, a magyarkanizsai Potisje ugyanis felkínálta az épület befedéséhez szükséges cserepeket. A 4380 négyzetméteres felületen háromszintes (+ alagsor) korszerű épületben kétágyas, fürdőszobás szobák lesznek, mintegy 175 diák- és 15 tanári szobával. Nemcsak szállást nyújt majd, hanem az Újvidéken tanuló diákok találkozóhelye is lesz. Több éves elképzelés válik valóra azáltal, hogy a telepi Szent Erzsébet Templom telkén megkezdődik az építkezés, hangsúlyozta az alapítvány elnöke, Bunyik Zoltán. A közgyűlésen többízben hangsúlyozták, hogy nagy hálával tartoznak a katolikus egyháznak, amiért a csaknem egy holdas területet az alapítványra ruházta át, és gyakorlatilag a vajdasági diákság rendelkezésére bocsátja. Hasonlóképp köszönettel tartozunk a magyarországi Szülőföld Alapnak a hathatós anyagi támogatásért, mely nélkül a kollégium építésének előkészületeit nem lehetett volna elvégezni. Az alapítvány ugyanis eddig csupán ettől az alaptól kapott pénzt. Mint azt Miavecz Béla hangsúlyozta, eddig 15 millió, majd 13 millió forint értékben, és hamarosan várják a harmadik, 10 millió forintos átutalást a Szülőföld Alaptól. Ez a pénzösszeg elegendőnek bizonyult a tervek (Slaviša Lukić építészmérnök munkája), az építkezéshez szükséges engedélyek, dokumentáció elkészítéséhez, a különféle illetékek befizetéséhez, ami több éves kitartó munkát, utánajárást, nem utolsó sorban pénzt vett igénybe, de az összegyűlt dokumentáció súlyban mérve sem elenyésző: 15 kilogrammot nyom.

Galambos László, a kuratórium alelnöke elmondta, hogy a katolikus egyház kikötése volt egy kis kápolna és Pázmány Péter mellszobrának felállítása az otthonban, amit tiszteletben tartanak, és beépítettek a tervekbe.

Mint ismeretes, a kollégium alapkövét 2008 májusában helyezték el, 2009 áprilisában pedig megkezdődik az építkezés, melynek pénzelését a tartomány vállalta. A közgyűlésen elhangzott, hogy a tartományi pénzeket direkt módon a Nagyberuházási Alap kezeli. Kern Imre beszámolója szerint négy kivitelező jelentkezett a versenypályázatra, melyek közül az Alpine nemzetközi vállalat adta a legkedvezőbb ajánlatot, és 91 millió euró értékben végzi el az építkezést. A Nagyberuházási Alap tervei szerint a beépíthető bútordarabok, felszerelés költségeit is állni tudja.

A közgyűlés megemlékezett elhunyt kuratóriumi tagjáról, Béres Károlyról. Helyére Kiss Gyulát választották a tagságba, valamint Ferenc Lajost (VAMADISZ) az ellenőrző bizottságba.