2024. augusztus 17., szombat

Az igazi Ibrinkó

Szép szavú mese gyermekeknek egy emberséget választó tündérfiúról – Körmöci Petronella és Kálló Béla színművészek ismét Bánátot járják

Körmöci Petronella és Kálló Béla, a szabadkai Népszínház színművészei tavaly és tavalyelőtt az Erdők meséje című darabbal járták be Felvidék és Kárpátalja kivételével szinte az egész Kárpát-medencét, ötvenhatszor lépve az erkölcsi tartalmú, a jóság, a szeretet fontosságát hangsúlyozó mesejátékkal a gyermekközönség elé, akik részéről nagy igény mutatkozott az effajta kulturális tartalmak iránt. Mivel maguk a darab készítői is úgy gondolták, hogy a kulturális alapok lefektetését tovább kell folyatniuk a legkisebbek körében, ezért most is elkészült egy előadás, az emberi életet választó tündérfiú történetét bemutató Az igazi Ibrinkó című – ahogy a plakát hirdeti – szép szavú mese, amely – csakúgy mint az Erdők meséje – szintén eljut olyan helyekre, ahová talán még a Tanyaszínház sem, olyan magyar gyerekekhez is, akik nem járhatnak magyar iskolába. Ignácz Rózsa (Benedek Elek tanítványa, erdélyi származású írónő és színésznő volt) művével március végén indulnak turnéra. Vajdaságban, Bánátban lesz az első körút, amelynek megszervezését a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet segítette, de tervben van, hogy Szerémségbe és a határon túlra is elviszik a gyermekdarabot. A szabadkai Népkör adott otthont a szűk egyórás darab elkészítéséhez, itt lesz a hivatalos bemutató is, de majd csak a bánáti tájolás után, áprilisban. A turné költségeit pályázati forrásokból biztosították. A bábokat újrahasznosítható és természetes anyagokból Marlene Dietrich készítette.

A koreográfiát Lackó Bálint néptáncpedagógus néptáncelemekből állította össze, az autentikusság jegyében felcsíki táncokból, mivel innen származik a darab írónője. G. Erdélyi Hermina színésznő a hangjával gazdagítja a mesét, a stúdiómunkát Szőke Attila színész végezte. Kálló Béla és Körmöci Petronella mindketten több figurát személyesít meg, és mint mondták, nagyon élvezetes, de ugyanakkor nagy kihívás is gyerekeknek játszani, hiszen ők a legőszintébb közönség, ám ezekért az őszinte visszajelzésekért mindenképpen megéri.