2024. október 8., kedd

Örökségvédelmi út a határokon át

Megújul a péterrévei könyvtár, a temerini tájház

A Magyarország és Szerbia határ menti kapcsolatainak erősítését elősegítő IPA-program 2009-ben lezárult első pályázati felhívására 170-en jelentkeztek, ezek közül az egyik nyertes projektumot Óbecse, Temerin, Mórahalom és Domaszék nyújtotta be közösen. A projekt részvevői által kialakított úgynevezett örökségvédelmi út állomásai az óbecsei Népkönyvtár péterrévei könyvtárépülete, a temerini tájház, a domaszéki Vasútmúzeum és a mórahalmi Közgazdasági Iskola. A program célkitűzéseit és a tervezett beruházásokat szerdán Óbecsén ismertette Kinka Erzsébet, az óbecsei Népkönyvtár igazgatója.

A péterrévei könyvtár monarchiabeli épületét a múlt század eleje óta nem tatarozták, a most megítélt 66 000 euróból többek között felújítják a tetőszerkezetet, szigetelik a falakat, lecserélik a nyílászárókat, felújítják az esőcsatornákat, korszerűsítik a villanyhálózatot, átalakítják az udvart és kibővítik a könyvtár épületét.

Temerinben a TAKT egy, az 1850-es évek elején épített parasztházat rendezett be tájháznak, ahol állandó jellegű helytörténeti és néprajzi kiállításokon, ismeretterjesztő előadásokon, zenei műsorokon stb. vehetnek részt az érdeklődők. Most 26 000 eurót kaptak arra, hogy visszaállítsák eredeti állapotába a nádtetőt és szigeteljék az épületet. A domaszéki Kisvasútállomás épületében helytörténeti kiállítást hoznak létre a megítélt 33 000 euróból, Mórahalmon pedig 46 000 eurót fordíthatnak majd az iskola felújítására.

A felújításokkal új élettel töltik majd meg ezeket az épületeket, a tervek szerint helytörténeti, néprajzi, kulturális tartalmak, kiállítások, előadások, zenés műsorok, könyvbemutatók fűzik majd egybe a kialakuló örökségvédelmi útvonalat. A projekt részvevői azt remélik, a felújításoknak köszönhetően több turista látogatja majd ezentúl ezeket a településeket.

Jelenleg a közbeszerzési eljárások lebonyolítása folyik, a munkák befejezését szeptemberre tervezik.