2024. július 18., csütörtök

Gamósbottal a nagy testvérhez

Tévéjegyzet

Kezdetben volt Oki, aki pucér fenékkel futkározott. Aztán Kismocsok és Rita leszbikus szerelme virágzott ki a szemünk láttára. Nemsokára frissen megölt vaddisznó még gőzölgő, nyers húsát marcangolták fogaikkal éhező versenyzők. Alig tértünk magunkhoz, máris Tommyboy szőrtelenítette mellkasát a fürdőszobában... Talán emlékeznek is még rá! Én itt valahol elvesztettem a fonalat, és a birkatürelmemet, legalábbis ami a valóságshow-kat illeti.

Pedig bőven sorjáztak: Anyacsavar, Nagy Ő... Már oly sokszor tűnt úgy, hogy vége, lehetetlen tovább variálni Orwell eredeti irodalmi leleményét („a Nagy Testvér figyel téged”), de ma már látszik, hogy ez mégis lehetséges.

A magyar tévécsatornák egéről ugyan eltűnt a Nagy Testvér, annál inkább virágkorát éli szerb oldalon. Amikor azt lehetett hinni, hogy az eredeti ötletből itt is kifacsarták a lehető legtöbbet, újabb huszáros rohammal sikerült előhozakodni: politikust cserkésztek be a műsorba. Gondolom, legtöbben tudják, kire gondolok, ha nem, hát megmondom: Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke, köztársasági képviselő vonult be a Nagy Testvér házába. Reggelente rántottát süt, a nap többi részében főleg a fotelben ücsörög. Amikor láttam, szemmel láthatóan unatkozott. Annál kevésbé a közvélemény. Javában zajlik a találgatás, miért volt erre szüksége. A képviselőtársak jó része felháborodott, a honatyai elhivatottság megcsúfolását látják döntésében. Mintha tényleg lehetne még sokat rontani a szerb parlament tekintélyén. A pénz? Nehezen hihető. A mindent tudó bulvársajtó szerint 2000 eurót kap az egy hetes önként vállalt kiszolgáltatottságért, azt is felkínálja majd az újvidéki Gyermekkórháznak. Szórakozás? Népszerűség növelése? Hm… Bárhogy is van, a Big Brothert többen nézik Szerbiában, mint valaha. Biztos tehát, hogy a műsornak jót tett a gamósbotos politikus bevonulása. Az viszont teljesen bizonytalan, hogy neki mit hoz. (Győzikének annak idején bejött, az ő nemtom milyen karrierje épp ilyen helyen indult.) Saját megnyilatkozása szerint Čanak szeretné bebizonyítani a széles néptömegeknek, hogy a valóságshow erkölcsi csőd, aminél mélyebbre már nem lehet süllyedni. A rendszert pedig belülről kell zülleszteni, ugye? Nos, a vakmerő elhatározásra jutott politikus világosan kifejtette a házba érkezésekor, hogy bebizonyítja, miért is rosszak ezek a műsorok, az embereket pedig úgy tudja leginkább meggyőzni, ha a saját bőrén tapasztalja meg a reality show-t.

A Nagy Testvér körüli felhajtás mindenesetre eltompította a szerb pravoszláv egyház újabb szárnycsapkodásait, az e heti gyászos évfordulókat, nem szólva a gazdasági válság és a politikai élet minden nyavalyájáról.

A valóságshow pedig folytatódik.