2024. augusztus 17., szombat

A hasonló ars poetica jegyében

Négy előadással vendégszerepel a szabadkai Kosztolányi színház Belgrádban

A múlt hónapban négy telt házas előadást játszott a Kosztolányi Dezső Színházban a belgrádi BITEF Színház. Az együttműködés folytatásaként a jövő héten ugyancsak négy darabbal a szabadkai teátrum vendégszerepel a fővárosban. Március 23-án, 24-én, 26-án és 27-én az Urbi et Orbit, a Brecht – The Hardcore Machine-t, a Turbo Paradisót és a The Beachet játsszák a fővárosban. Ahogy Urbán András, a Kosztolányi színház igazgatója elmondta, a BITEF Színházzal hasonló vonalat képviselnek abban a tekintetben, hogy mindketten kísérletező, a konvencionálistól eltérő ars poeticát vallanak.

– Van egy projektumunk, a Déli vonal elnevezésű. Tervezünk különböző szerbiai városokban, Újvidéken, Belgrádban, Nišben, Užicén és hasonló helyeken játszani az előadásainkat. Tulajdonképpen ez is ennek része lehet – mondta az igazgató, aki hangsúlyozta, fontos számukra, hogy a Kosztolányi színház ilyen módon is propagálja a vajdasági magyar kultúrát a nem magyar nemzetiségű színházlátogatók körében.

Mint megtudtuk, a két színház további együttműködést tervez, rendszeresen szeretnének egymás teátrumában vendégszerepelni, és azon is dolgoznak, hogy akár közös produkciók is készüljenek.