2024. július 18., csütörtök

Mozi nélkül marad Szabadka

Az önkormányzat nem fogja tudni megoldani a mozi hiányát

Két évvel ezelőtt, amikor privatizálták a Subotica-film Vállalatot, a többségi tulajdonos, Mirko Milićević kezébe került a Zvezda és a Korzó Mozi is. Bár a mozi rossz anyagi helyzetben volt, az volt a szándék, hogy mielőbb visszaállítsák népszerűségét és különféle programok szervezése által vonzó időtöltést nyújtsanak a város polgárainak és nyereségessé tegyék a vállalatot. Az ígéretek ellenére nem történtek nagy változások, a mozi továbbra is veszteséges maradt, és májusban lejár az a szerződés, ami a mozi két évi működtetésére kötelezte a tulajdonost.

Mirko Milićević lapunknak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a szerződés lejártával valószínűleg bezárja a mozit, mert nincsenek látogatók, a költségek viszont túl magasak. A Zvezda Mozit már korábban megszüntette, helyette üzlethelyiségeket alakított ki, hamarosan pedig a Korzón működő mozi is bezárja kapuit.

– Sosem titkoltam, hogy többek között az ingatlanok kedvező fekvése miatt vásároltam meg a vállalatot. A mozit már akkor is kevesen látogatták, a költségek pedig nagyon magasak. Hiába van minden nap két-három vetítés is, jó, ha négy-öt ember vesz jegyet. Csak a januári áramfogyasztás ezer euróba került. Nem éri meg belefektetni, mert nem térülne meg.

– Nemcsak a belső teret kellene felújítani, az épület homlokzata, a környezet is nagyon elhanyagolt. Jelenleg még üzlethelyiségek kialakítására sem alkalmas. Szerettünk volna magyar szinkronnal ellátott filmeket is beszerezni, de ezt sem tudtuk megvalósítani, és arról se feledkezzünk meg, hogy a filmeket legtöbben vagy letöltik az internetről vagy megnézik DVD-n. Voltak különféle akcióink is, de hosszú távon nem jártak sikerrel.

A tulajdonos hozzátette, május után szándékában áll megkeresni a város vezetőségét és a segítségüket kérni, hogy legalább egy részét vállalják át a mozi költségeinek, és akkor az tovább működhetne.

Megkerestük Lovas Ildikót, Szabadka város művelődéssel és tájékoztatással megbízott tanácsosát is, aki elmondta, hogy míg a művelődéspolitikában a művészmozik illetve a művészfilmek támogatására lehetőség van, addig a pusztán szórakoztató jellegű, kommersz filmek vetítésének biztosítását már nehezebb megoldani.

– A Lifka Sándor Art Mozit azzal a céllal hoztuk létre, hogy a művészfilmeket és a filmművészet remekeit, különféle kísérleti filmeket, dokumentumfilmeket és más kultúrák filmtermését bemutassuk. Ebben a pillanatban az Art Mozi működtetése sem problémamentes, a körülmények is meglehetősen mostohák, és komoly támogatásra van szükség a város részéről, hogy az alapvető igényeket kielégítsük. Az elmúlt években több mozi is megszűnt és tulajdonképpen nem meglepő, hogy a privatizáció után a még működő mozit is be akarják zárni. Az, hogy a város mozi nélkül marad, valóban szörnyű, ám az önkormányzat valószínűleg nem fogja tudni megoldani a problémát.

Lovas Ildikó szerint a tranzícióban lévő országok mindegyike szembesült ezzel a problémával, ugyanakkor az évek során mégis erőre kaptak a mozik, és ma már hatalmas tömegeket vonzanak.

– A moziba mindenképpen be kell fektetni, olyan körülményeket teremtve, ami visszavonzza a közönséget. Ez hosszú folyamat, de állandó munkával, hirdetésekkel, akciókkal, izgalmas filmkínálattal igenis vissza lehet szoktatni a közönséget, és akkor a mozi nyereséget tud termelni – mondta Lovas.

Mivel a tulajdonos nem érdekelt a mozi további működtetésében, a város pedig minden valószínűség szerint nem tud erre is eszközöket biztosítani, Szabadka mondhatni utolsó mozija júniustól megszűnik működni.