2024. július 17., szerda

Bacsó Péter és felfedezettjei (2.)

A filmrendező az egyik utolsó interjúját a Magyar Szónak adta

Az egész világ Önt a Tanú című filmje alapján ismerte meg, hallhatunk valamit ennek a filmnek a viszontagságairól?

– Csak nagyon röviden, mert meg kell mondanom, hogy meglehetősen unom, hogy ha rólam van szó, akkor rögtön a Tanúra fordul a beszélgetés fonala. Hozzá kell tennem, a kor, amelyben született a Tanú – ez a hatvanas évek második fele volt, egész pontosan 1968, ekkor készült el a forgatókönyv, majd a film 1969-ben – nos ez az időszak engem nagyon izgatott. Az is vonzott, hogy egész addig a magyar film, a magyar művészet egyáltalán meg sem próbálta ábrázolni a rákosista és a sztálinista korszakot, én a hályogkovácsok nehézségével nekifutottam, hogy ebből filmet csináljak, de a kor, az 1968-as év és a hatvanas évek nyitásai mind befolyásolták a filmet. Akkor volt a prágai és a párizsi tavasz, akkor nyitott ablakot a magyar irodalom, a világirodalom, egy óriási fejlődés vette kezdetét, mert a különböző közgazdászok akkor vágtak neki az új gazdasági mechanizmusok kiépítésének. Ennek a sodrásában és ennek a lendületével fogtam én neki a Tanú című filmnek, csak az a baj, hogy közben bevonultak az oroszok Csehszlovákiába, a párizsi forradalmat leverték, egyszóval minden megbukott. Belebuktam én is ezekkel együtt, és így történhetett meg, hogy egyik nap diadalmasan megnyertem a Tanú csatáját, mert a filmgyár művészeti tanácsa, amely kitűnő emberekből állt, ünnepelve elfogadta a filmet, viszont a következő estén a filmgyár főigazgatója, aki nekem egyébként jó barátom volt, egy végtelenül rendes ember, közölte velem, hogy felejtsem el a filmet, ez a film nem létezik többé. Így nyolc évig hánykolódtam ezzel a filmmel, próbálkoztam én minden félével, kompromisszumot kötni, de minden kompromisszum-kísérlet megbukott. Ez úgy történt, hogy kértek tőlem különböző engedményeket, én bizonyos dolgoknak eleget tettem, aztán ők nem tartották be a megállapodást, úgyhogy a film nem kerülhetett a vászonra, a moziba. Tíz évig fektették.

Ez az összes megrázkódtatás, nevezzük így, mégsem tántorította el attól, hogy a további filmjeiben bátran társadalombírálatot rejtsenek, aktuális politikai kérdésekkel foglalkozzon, szinte mindegyik filmjéből kitűnik ez.

– Én egyszerűen úgy viselkedtem, hogy ebben az országban nem szabad félni, tehát akkor én nem félek. Egymás után forgattam a filmeket, egy pillanatig sem álltam le, de nem is kényszerítettek rá, sőt arra se kényszerítettek, hogy korrekt legyen, hogy leálljak a filmcsinálással. A következő filmem, a Kitörés, majdnem olyan port kavart mint a Tanú. Egy csepeli munkásfiúról szólt, aki nem találja helyét a világban, mindent megpróbál, de az ő sorsa az, ami ezt a filmet ilyen nagyon idegesítővé, neuralgikussá teszi. A szerencse segített nekem újra, mert egy olyan döntés született felsőbb szinten, a legfelsőbb pártkörökben, hogy vetítsem le a Kitörést csepeli fiataloknak és ők döntsék el, hogy ez mennyire pozitív vagy negatív. Mondhatom, hogy gyomorreszketés közepette mentem el a csepeli munkásotthonba, hiszen korábban is részt vettem efféle megrendezett vetítéseken, s végül is nagyon csodálkoztam, hogy az ifjú munkások a film mellett és mellettem foglaltak állást. Egy év múlva a film megjelent a mozikban, és elég szép sikert aratott. Strasbourgban Nagydíjat nyert. Oszter Sanyi játszotta a főszerepet, ő megkapta a legjobb színész díjat és szerencsére e film miatt nem akadt el a pályája, sőt lökést adott neki. Csak a Tanúval volt továbbra is gond, tabunak számított, még beszélni se lehetett róla.

Ha feltehetem Önnek a kérdést, hogy melyik volt a kedvenc filmje, válaszolna-e rá?

– Ezt nehéz elmondani, mert ha az ember több vagy sok filmet csinál, mindig azt szereti a legjobban, amely a legnagyobb veszélyben forog. Az én esetemben több filmmel megtörtént ez a helyzet, de szerintem az egyik legsikeresebb alkotásom lett a Fejlövés. Amatőrökkel játszattam el a filmet, ők ma már nem amatőrök, az egyik férfi főszerepet a most már ismert énekes, Horváth Charlie játszotta, aki egy végtelenül tehetséges pasas, és akire úgy bukkantam ár egy beatzenekarban. A női főszerepet egy szintén hallatlanul tehetséges énekes lány, Kovács Kati alakította, és volt egy harmadik férfi szereplőm is. Furcsa szituációról szól ez a mű, egy hármas öngyilkosságnak a története lett volna, ha nem bukott volna meg a terv, amikor az egyik fiú megölte magát, s azután a másik két szereplő mindent megtett annak érdekében, hogy kidriblizze a halált. Az én megítélésem szerint nagyon erős film volt ez a maga idejében, de alig ért el olyan sikert, amit megérdemelt volna. Mégis B. Nagy László, a legjobb magyar filmkritikus, a legjobb magyar filmként tartja számon az ő filmkritikai könyvében, nos én ezt a filmet nagyon szeretem.