2024. július 17., szerda

Bővül a támogatottak köre, szigorodik az ellenőrzés

OKTATÁSI-NEVELÉSI TÁMOGATÁS -- Budapesti tudósítónktól

Olvasóink kerestek meg bennünket, panaszolván, hogy tavaly ilyenkor már javában lehetett töltögetni az oktatási-nevelési támogatás igényléséhez szükséges úrlapokat, most pedig ennek még egyelőre semmi jele. Utánanéztünk hát, hogy mi is a helyzet ezzel a támogatási formával, amelyet a magyar állam biztosít a határon túli magyar diákoknak, akik anyanyelvükön tanulnak.

A Magyar Szó megkeresésére Ulicsák Szilárd, a határon túli támogatások összeállításáért és beindításáért felelős miniszteri biztos először is leszögezte: szó sincs arról, hogy esetleg megszűnne az oktatási-nevelési támogatás. „Ellenkezőleg: bővül a támogatottak köre, hiszen a legutóbbi törvénymódosítások nyomán lehetővé vált, hogy az óvodások felé is nyissunk” – hangsúlyozta. A miniszteri biztos ugyanakkor elmondta azt is: amikor áttekintették az elmúlt 5-6 év oktatási-nevelési támogatásokkal kapcsolatos gyakorlatát, több helyen visszásságokat tapasztaltak. Sok esetben nem azokhoz jutott el a pénz, akik jogosultak lettek volna a támogatásra. „Nem magyar oktatásban részesülők vagy nem magyar nemzetiségűek is kaptak pénzt oktatási-nevelési támogatás címén ” – pontosította Ulicsák Szilárd, aki azonnal magyarázatot is adott a jelenségre: a határon túli lebonyolító szervezetek működési költségeik fedezésére százalékos arányban részesültek a kiosztott összegekből, tehát érdekük volt, hogy minél nagyobb számú legyen a támogatottak köre. A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy nem a vajdasági lebonyolító szervezetek esetében tapasztalták ezt a fajta hozzáállást.

A nagyobbik gond viszont az, hogy Magyarországról senki sem ellenőrizte a helyszínen, részleteiben, hogy ki kap támogatást. Ezen változtatni fogunk” – emelte ki Ulicsák Szilárd. Ezért a most készülő pályázati kiírás kicsit szigorúbb lesz annak érdekében, hogy a kedvezménytörvény szellemének megfeleljen, hogy ténylegesen a magyar oktatási intézménybe járók kaphassák meg a támogatást. Nehézségeket okoz a pályázat-előkészítésben az is, hogy a Magyarországgal szomszédos államokban eltérő az óvodáskorúak jogi meghatározása: van, ahol csak az iskoláskort megelőző évben kötelező óvodába járni, van, ahol korábbi életkorban kell ezt megkezdeni, s olyan is, hogy csak egyházi fenntartású óvodák vannak. „Ez bonyolultabbá tette a dolgunkat, de reményeink szerint április végére mindenhol kiírjuk a pályázatokat. Célunk, hogy őszre, az iskolakezdésre minden érintett szülő megkapja a támogatást, hogy ebből a pénzből lehessen fedezni a tanszerek, taneszközök megvásárlásának egy részét” – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Arra a kérdésre, hogy a szigorodó pályázati feltételek gyakorlatilag mit jelentenek, Ulicsák Szilárd azt válaszolta: pillanatnyilag éppen azon dolgoznak, hogy meghatározzák, milyen dokumentumok becsatolására lesz szükség az igényléskor. „Budapestről is ellenőrizni fogjuk ezeket az igényléseket, hogy ne fordulhasson elő, hogy nem jogosultak jutnak hozzá a támogatáshoz. A helyszíni ellenőrzések is szaporodni fognak és szigorúbbak lesznek, hiszen a magyar adófizetők felé is el kell számolnunk azzal, hogy hová kerül a költségvetési pénz” – hangsúlyozta beszélgetőtársunk, aki végül megerősítette: az oktatási-nevelési támogatás összege 20 000 forint, amit évente egy alkalommal kaphatnak meg az arra jogosultak.