2024. augusztus 17., szombat

Kosztolányi után kutatva

Őszre megjelennek kritikai kiadásban az Édes Anna, a Beszélgető füzetek és a spanyolból való fordítások

2007 nyarán beszélgettünk Szegedy-Maszák Mihály neves irodalomtörténésszel amikor Szabadkán járt a készülő Kosztolányi kritikai kiadás kapcsán. Idén alkalmunk nyílt arra, ahogy ismét első kézből szerezzünk információkat e nagy vállalkozásról, ugyanis Szegedy-Maszák Mihály a szabadkai Kosztolányi Dezső Napok vendége volt. Arról, hogy hogyan halad a kritikai kiadás ügye, az irodalomtörténész rendhagyó irodalomórája után nyilatkozott lapunknak.

Az évekig tartó kutatómunka 2007 januárjában kezdődött el, bevonva más tudományágakkal foglalkozókat is, így például nyelvészeket, történészeket. A magyarországi közgyűjteményekben kutatnak, de már többször jártak Szabadkán is.

– Ősszel fog megjelenni kritikai kiadásban az Édes Anna, a másik az ún. Beszélgető füzetek, ez nyomtatásban még sohasem jelent meg. Szövegei akkor készültek, amikor Kosztolányi élete végén már nem tudott beszélni. Ezek részben gyorsírásos szövegek, meg kellett fejteni ezeket. A harmadik, ami megjelenik, az a spanyol nyelvből készített fordításainak gyűjteménye. A továbbiakban regények, novellák, versek, fordítások látnak majd napvilágot. Ezek előkészületben vannak. Készül az 1933-as Esti Kornél, a Négy fal között kötet, azaz a korai versek, az Aranysárkány című regény és a Nero, a véres költő is. Bengi László az Aranysárkány két, egymástól eléggé eltérő kiadását tanulmányozza, és a kéziratot is. Rengeteg beragasztás, betoldás van benne, tehát nem könnyű munka. Már előrehaladott szakaszban van, a két kiadás összehasonlítását elvégezte. Most a kézirattal foglalkozik.

Amikor itt járt 2007 nyarán, említette, hogy beszélgetést folytatnak majd Dévavári Beszédes Valériával a Dévavári (Dér) Zoltán hagyatékában fellelhető, eddig még sohasem publikált Kosztolányi-levelekről.

– Sor került a beszélgetésre. Egyre több levél előkerült, ebből a hagyatékból is és máshonnan is. Ám a levelezés sajnos még mindig csonka. Nem tudjuk, hogy mennyi levél fog még előkerülni. Magángyűjteményekben is jelentős számú lehet. Nálam is van kettő, amit örököltem.

A Kosztolányi Napokon megtartott előadásában Arany Zsuzsanna irodalomtörténésztől – aki szintén aktívan dolgozik a kritikai kiadáson – hallhattuk, hogy milyen sok közgyűjteményben kutatnak a Kosztolányi-alkotások után. Nálunk, Szabadkán is jártak már. Időről időre visszatérnek ide, az író, költő szülővárosába?

– Időnként eljövök. A jövő hónapban is fogok tenni egy látogatást. Igen, voltam itt két évvel ezelőtt két fiatal tanítványommal sajtót olvasni.

Két éve tart a kutatómunka. Még mindig bukkannak eddig kiadatlan írásokra?

– Igen, igen. Viszont fontos megjegyeznem, hogy vannak névtelen szövegek, amelyek vitatható szerzőségűek, de valóban még mindig előkerülnek olyan írások, amelyeket bizonyosan Kosztolányi írt.