2024. július 17., szerda

Akarnak szerbül tanulni

A 21 középiskolából visszaérkezett kérdőíveket most dolgozzák fel az MNT-ben

Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezte, hogy az Észak-Bácska és a Tisza mente 7 községének 21 középiskolájában a jelenlegi másodikos és harmadikos diákok kérdőívet töltsenek ki arra vonatkozóan, hogy akarnak-e ősztől 75 órás, iskolán kívüli felzárkóztató tanfolyamra járni szerb nyelvből. A múlt héten lezárult a kérdőívezés.

– Az 1800 kérdőív több mint 90 százaléka visszaérkezett, ez is azt bizonyítja, hogy az iskolák vezetői, a szülők komolyan állnak e kérdéshez hozzá. Folyamatban van a válaszok feldolgozása. Már belenéztem a visszaküldött, kitöltött kérdőívekbe, s ezekből azt szűrtem le, az érintett diákok, szülők legalább háromnegyede szükségesnek tartja ezt a felzárkóztató képzést. A szerb nyelv gyakorlásánál nem az irodalmi szövegeken lesz a hangsúly, hanem a tanulók számára mindennapi szituációkban való szerb nyelvű társalgás, kommunikáció gyakorlásán, hallottuk Soós Edittől, az MNT Intézőbizottsága oktatással megbízott tagjától.

Mint mondta, természetesen az MNT nem mondott le arról, hogy a szerbiai oktatási minisztériumnál továbbra is szorgalmazzák a szerb mint nem anyanyelv tantervének módszertani korszerűsítését, azt, hogy a tankönyvek jobban megfeleljenek a modern nyelvtanulással kapcsolatos elvárásoknak.