2024. szeptember 3., kedd

Két nap a dzsessz nyelvén

Szabadka nemzetközi dzsesszfesztiválja

Az első Jazzik fesztivált e héten, csütörtökön és pénteken rendezik meg Szabadkán. A szervezők fő helyszínként a Jadran Színpadot jelölték ki, a kísérőrendezvényeket pedig a Sax kávézóban, a Plato könyvesboltban, valamint a Szabadkai Zeneiskolában tartják.

A fesztivált megelőző napon – azaz holnap – 21 órai kezdettel a Sax kávézóban a dzsessz témájával kapcsolatos kiállítás nyílik. A tárlatmegnyitón fellép Robert Tilly, valamint a Tóth Bagi Csaba Band. Az alkotások április végéig tekinthetők meg. Az első Jazziket Nadica Momirov, a szerb köztársaság kultúrával megbízott államtitkára nyitja meg április 15-én, csütörtökön 20 órakor, a Jadran Színpadon.

A dzsesszfesztivál szervezését az UP&UP cég vállalta. A tulajdonos, Sanja Bunford elmesélte, hogyan született a rendezvény: – Az ötlet első szikrája férjem, Bunford Gábor és barátunk, Horváth Zoltán Colos fejéből pattant ki, de nemsokára sok önzetlen dzsesszkedvelő barátunk sietett a segítségünkre. A kezdeti bátorító lökést a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetségétől kaptuk, akik rögtön felajánlották a Harcsa Veronika Quintet zenekar fellépését. Azonnal mellénk állt a Čikoš nyomda is, így a kezdeti sikereknek köszönhetően elég erőt merítettünk ahhoz, hogy másokhoz is forduljunk. Mellénk állt még a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusa, a Szerb KöztársaságKulturális Minisztériuma, Szabadka város és a Szabadka város idegenforgalmi szervezete is. Rajtuk kívül számos más támogató is megmutatta jó szándékát. Remélhetőleg fesztiválunk hagyományossá válik. Elmondhatom, hogy már a következő évre is jelentkeztek támogatók. További célunk anyagi támogatáshoz juttatni azokat a tehetséges fiatal dzsesszzenészeket, akik külföldön mutatkoznának meg.

Ehhez kapcsolódóan Bunford Gábortól megtudtuk, hogy a fesztivál középpontjában a fiatalok és a saját szerzemények állnak: – Szeretnénk kiemelni a Szabadkai Zeneiskola dzsessz tanszakát, amely az országban a második (Belgrád után), ezért mindkét este fellépnek a diákok is. A fesztivál első napján őket követi a Yupika Quintet, amelynek jómagam is tagja vagyok. Saját szerzeményeket játszunk, és bemutatjuk Svetlana Palada kolléganőnket. Az est fénypontja Harcsa Veronika koncertje lesz. Másnap a Radulović Sisterst, az ausztriai DOU Triót és a német Johaness Enders szaxofonost láthatjuk. A fesztivált a Jazz Ex Tempore horvát multikulturális projektum zárja.

A szervezőktől azt is megtudtuk, hogy a fesztivál alatt bőven akadnak kísérőprogramok is. Mindkét este 23 órától jam session zajlik a Sax kávézóban, ahol a Miodrag Marjanov Zenekar és mások lépnek fel. Az Újvidéki Rádió hangarchívumából kiállítás készült az elmúlt ötven évben Szerbiában kiadott dzsesszalbumok borítóiból. Ennek egy részét a Jadran Színpad előcsarnokában láthatja a közönség, a másikat pedig a Plato könyvesboltban. Ugyancsak a Platóban mindkét nap 17 órától a Vlada Miletin (RTV–YU Eco) tart előadásokat a dzsesszről. Szintén a fesztivál mindkét napján a Jadran Színpad előcsarnokában Ledenyák Andrea dzsesszihletésű kreációit csodálhatja meg a közönség. Időközben a Szabadkai Zeneiskolában műhelymunkákat tartanak, elsősorban az iskola diákjai számára, de mindenkit szeretettel fogadnak.