2024. július 17., szerda

Az idén is a zentaiak voltak a legsikeresebbek

Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője
Jelenet a Valahol Európában című előadásból (fotó: Szabó Attila)



A Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén, amelyet pénteken rendeztek meg a zentai művelődési központ színháztermében, az idén is a házigazdák aratták le a babérokat. Színművészeti kategóriában ugyanis a zsűri értékelése szerint a Zentai Színtársulat előadása bizonyult a legjobbnak és Zentára került az egyik legjobb férfi főszereplő díja is, a filmesek kategóriájában pedig a Bolyai Filmesműhely tagjai diadalmaskodtak a legjobb film és dokumentumfilm kategóriájában.

A Zentai Színtársulatot a Valahol Európában című színdarabjáért díjazták a színházi produkciók ítészei: Hernyák György rendező és Góli Kornélia dramaturg. A házigazdák eleve hátránnyal indultak a vetélkedőn mivel a produkció főszereplője rosszul lett és ezért kórházba szállították, szerepét pedig végül felolvasással helyettesítették. Ennek ellenére az előadás óriási sikert aratott a közönség körében is. Gruik Bálintot, a zentai színjátszók által bemutatott másik, After című előadásban, Dévai Tibort, az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad tagját pedig az Ő és mi című produkcióban nyújtott alakításáért díjazta a zsűri. A nap folyamán bemutatott 9 színdarab közül mindenképpen ki kell emelni még a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat Faust: Esse immor(t)alis című, Charles Bukowsky, Christopher Marlowe, Dosztojevszkij, Quenton Tarantino, William Shakespeare, Weöres Sándor és Woody Allen szövegeinek a felhasználásával készült előadását, amelynek egyik női szereplőjét, Antóci Dorottyát a Tanyaszínház idei produkciójában való részvétellel jutalmazott a zsűri, és az adai színjátszók a Diend – Végzős gimnazisták zenés kálváriája című produkcióját is, amely legjobb kortárs színházi kísérletként vendégszereplést nyert a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházba. A legjobb női főszereplő díjat Hajdú Sára, az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpadának a tagja (Ő és mi), és Kőműves Noémi, a Szabadkai Középiskolások Diákotthona drámacsoportjának tagja (A fekete komédiás) érdemelte ki. A legjobb csapatmunkáért az újvidéki diákszínpad tagjait díjazta a zsűri. A Képes Ifjúság különdíját (egyéves előfizetést) a szabadkai Fülöp Tímea érdemelte ki, aki úgyszintén remekelt Daniel Keyes: Az ötödik Sally című produkciójában. A Zentai Magyar Kamaraszínház bérletét a szabadkai Ópium csoport tagjai érdemelték ki. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház bérletét pedig a Szabadkai Középiskolások Diákotthonának Drámacsoportja kapta. A Madt Táborban Ambrus Richárd, a szabadkai Népkör MMK Fabula Rasa Gyermekszínjátszó Grundjának a tagja vehet részt. A Híd folyóirat négy számát a zentai Színtársulat érdemelte ki a Valahol Európában c. előadással.
A legjobb filmnek járó díjat a Siflis Zoltán és Tolnai Szabolcs filmrendezőkből álló zsűri a zentai Bolyai Filmműhely tagjai által készített Kicsi Klájd és a nagyvilág II. című gyurmafilmjéért ítélte oda. Kecsenovity Egon (rendező, forgatókönyv, vágó) és Zsolnai Ákos (forgatókönyv, operatőr, vágó), Lejkauf István (operatőr), Szabó Ákos (operatőr) és Szénási Eszter (zene) bebizonyította, hogy a gyurmafigura kalandjainak a folytatása is lehet ugyanolyan ötletes és eredeti, mint amilyen a film első része volt. A bolyaisok a dokumentumfilm kategóriában, Süt a mama, süt a pék című alkotásukkal is learatták a babérokat. A kenyérsütést lenyűgözően bemutató kisfilm forgatókönyvét Szabados Noémi írta, s ő végezte a vágási munkálatokat és a rendezés is az ő nevéhez kötődik. Az operatőri munkát Lejkauf István, Szabó Ákos és Boros Róbert végezte. A legjobb operatőr Szabó Ákos lett a Legyen egy jó lépése című filmjéért. A legjobb műhely díját az idén is a Bolyai Filmműhely érdemelte ki, s a legjobb generációs életérzés eredeti filmes ábrázolásáért különdíjat kapott az adai Nodreamteam (Virág Péter, Vastag Tamás) az Élünk és virulunk című filmért, a Híd folyóirat különdíját (egyéves előfizetést) pedig a Kicsi Klájd és a nagyvilág II. alkotógárdája érdemelte ki.