2024. július 17., szerda

Prosefest hatodszor

Nemzetközi prózairodalmi fesztivál Újvidéken – Tolnai Ottó a meghívottak között

Háromnapos irodalmi fesztivál kezdődik április 18-án Újvidéken, melynek középpontjában a szláv nyelvű próza szerepel. A hatodik alkalommal megrendezendő Prosefest alkalom lesz arra, hogy a meghívott írók és kritikusok, valamint a közönség között élő párbeszéd alakuljon ki, mondták a tegnapi sajtótájékoztatón a szervezők, az Újvidéki Kultúrközpont munkatársai.

A fesztivált Dragan Velikić író nyitja meg szerda délután 6 órakor. Ezt követően a Kossuth-díjas Tolnai Ottóval, a NIN-díjas Svetlana Velmar Jankovićtyal és az egyik legjelentősebb kortárs szlovák írónak számító Anton Balažzsal beszélgetnek fiatal kritikusok. Csütörtökön a NIN-díjas Vladan Matijević, a költőként, regényíróként és műfordítóként egyaránt jelentős Jelena Lengold, valamint Jani Virk szlovén író lesznek a vendégek. A Prozefestet pénteken Franja Petrinović és a Németországban élő Jovan Nikolić fellépése zárja.

Mindennap 18 órakor kezdődnek a programok az Ifjúsági Tribün termében (Katolikus porta 5. sz.).

A fesztivál végén, immár ötödik alkalommal átadják a Milovan Vidaković Díjat. A szervezők egyelőre nem kívánták elárulni a díjazandó író nevét, csak annyit sejtettek, hogy idén hazai író kapja az elismerést. A díjátadásra pénteken, április 20-án este 8-kor kerül sor.

A fesztivál kísérőrendezvényeként az írók csütörtökön és pénteken újvidéki gimnáziumokba is ellátogatnak, ahol a műveiket jól ismerő diákok beszélgetnek velük. A felsorolt alkotókhoz csatlakozik Slobodan Tišma, az idei NIN-díjas költő, prózaíró is.