2024. július 17., szerda

Simon hét napja

Ma bemutató a Zentai Magyar Kamaraszínházban
Gál Elvira, Mess Attila és Huszta Dániel a színdarab próbáján (Horváth Zsolt felvételei)

A Zentai Magyar Kamaraszínház ma mutatja be Carole Fréchette Simon hét napja... már ha érdekelne bárkit is című színdarabját Vukosavljev Iván rendezésében és Mess Attila, Gál Elvira és Huszta Dániel szereplésével.

– A ma is élő kanadai szerző drámája a kanadai munkanélküliek problematikáját boncolgatja – nyilatkozta a színdarab rendezője lapunknak.
– Lényegében minket is elég komolyan érint a téma, ami arról szól, hogy miket is találtak ki a fiatalok ahhoz, hogy mégis megmaradjanak. Azok a húszévesek, akik a tanulmányaikat követően munkanélkülivé váltak, még teljesen ép és egészséges emberek, viszont az idő múlásával, alkalmi munkákból tengődve már egy kicsit deviánsakká válnak, gondolataik elferdülhetnek, és magabiztosságuk pedig meginog. Pedig tíz évvel ezelőtt még erejük teljében lévő fiatalok voltak, akik akár a világot is felforgathatták, de az állandó próbálkozás annyira tönkreteheti őket, hogy az egész társadalmat tönkretehetik – ismertette dióhéjban az előadás tartalmát a rendező. Azt is elmondta, hogy a kanadai és a hazai helyzet közötti párhuzam az, hogy Kanadában ugyan magasabb az életszintvonal, de az emberek lelki gazdagságban nem különböznek tőlünk, s a munkanélküliség is jelen van mindkét társadalomban. Vukosavljev Iván megjegyezte azt is, hogy kiváló szereposztása van az előadásnak, a színészekkel nagyon jó volt együtt dolgozni, de egyben megemlítette azt is, hogy mivel Mess Attila a szabadkai Népszínházból, Gál Elvira a szabadkai Gyermekszínházból, Huszta Dániel pedig az Újvidéki Színházból érkezett, s ez idáig tudomása szerint még nem játszottak együtt, de azért a vajdasági magyar színházi világ egy nagy család, ismerik egymást, s ezért nem kellett napoknak, heteknek eltelniük ahhoz, hogy a csapat összeforrjon, s pillanatok alatt jó hangulat kerekedett, s ez az egész próbafolyamatra kiszélesedett.
– Három kiváló színésszel találkozunk a darabban, s olyan szerepeket kaptak, ahol igazán bizonyíthatnak – jegyezte meg Vukosavljev Iván.
Mess Attila Simon Labrosse-t alakítja a bemutató előtt álló darabban, s lényegében körülötte folyik az egész cselekmény.
– Ő egy korombeli, harminc–harmincöt éves és munkanélküli, s igyekszik mindenféle fortéllyal előállni, hogy egyrészt pénzt keressen, s kifizesse a lakbérét, s hogy fel tudja venni a kapcsolatot egy Nathalie nevű lánnyal, aki valahol Afrikában van – mesélt szerepéről szabadkai Népszínház színművésze, aki egyben hozzáfűzte azt is, hogy a dolog abszurditása abban rejlik, hogy milyen foglalkozásokat is talál ki a főhős. Többek között olyanokat, hogy kiegészíti mások mondatait, mivel az emberek minél kevésbé tudják már kifejezni azokat, vagy pedig pénzért nagyon szívesen hízeleg valakinek, kiemelve az illető pozitív tulajdonságait.
– Simonon keresztül szembesülünk azzal, hogy mi minden nincs rendben a mai világban, hogy milyen módon is hidegülünk el egymástól, s hogy mennyi felesleges dolog hajtja az életünket. S Simon ebben próbál túlélni, s rajta keresztül egy mindannyian egy kicsit túlélni igyekszünk ebben az embertelen világban – jegyezte meg Attila.
– Én Nathalié-t alakítom az előadásban, s ez a Nathalié játssza el Simon életében a női szerepeket – mesélte Gál Elvira, s egyben hozzáfűzte, hogy persze neki is megvan a kis miértje, de hogy miért is vállalta el, ez ki fog derülni a színdarabból.
Huszta Dániel Leót alakítja, akinek a gyermekkorában fejére esett egy tégla, s ezért bizonyos dolgokat nem tud megcsinálni. Nem tudja kimondani a szép dolgokat, semminek sem tud örülni.
– Lényegében az eset óta rossz napja van, de ő Simon legjobb barátja, s azért is egyezik bele, hogy eljátsszák Simon életét, s ezen az előadáson keresztül próbál pénzt keresni azért, hogy eljusson egy klinikára, amelyről egy újságban olvasott – mesélte Dániel, s egyben megjegyezte, hogy mivel nem tud jókedvű lenni, ezért mindig ő játssza el azokat a férfiszerepeket, akik nem negatív figurák, de kellemetlen és antipatikus személyek, s akik ugyan nem ártanak Simonnak, de nem is segítenek rajta. Én vagyok az előadásban a Hupikék törpikék Hókuszpókja, egy kellemetlen, ügyefogyott gonosztevő, aki tulajdonképpen nem gonosz, hanem csupán szerencsétlenül járt – tudtuk meg az Újvidéki Színház színészétől. A színdarabban dramaturgként közreműködik Brestyánszki B. Rozália, a zenét Bakos Árpád szerezte, a jelmeztervező pedig Pešić Aleksandra – Anyuska és Bálint Csaba, az előadásban bemutatásra kerülő videót pedig Baráth Attila készítette. A színdarab szakmai bemutatóját, mint ahogyan fentiekben már megemlítettük, április 26-án, csütörtökön este fél nyolctól tartják meg, a széles közönség pedig egy nappal később, vagyis pénteken ugyanebben az időpontban nézheti meg a Zentai Magyar Kamaraszínház legújabb előadását.