2024. július 17., szerda

Újvidéki siker az énekelt versek fesztiválján

Az Énekelt Versek XVII. Zentai Fesztiváljának versenyprogramjában az újvidéki Perišić Diana érdemelte ki a zentai önkormányzat, a budapesti Égtájak Egyesület és a zEtna kiadó fődíját. A fesztiválon második alkalommal részt vett egyetemi hallgató a kötelező vers legjobb megzenésítéséért is különdíjban részesült. A második helyezést Iszlai Renáta és Páll András csíkszeredai előadók érték el, ők egyben a közönségdíjat is maguknak tudhatják.

Harmadik helyezett a szabadkai StarKalap együttes, melynek tagjai – Bakos Evelin (zongora, ének), Reéb Zsófia (ének), Torok Orsolya (gitár, ének), Szedlár Ágnes (ének) – harmadik éve zenélnek együtt, a 2010-es évi KMV-re jöttek össze először zenélni, amikor is a megzenésített versek kategóriájában második helyezést értek el. Zentán eddig három alkalommal vettek részt a fesztiválon. A Kaláka együttes különdíjában a rímajánosi Farkas Csaba részesült, előadói különdíjat érdemelt a nagybányai Bertódi Johanna, a legjobb kórushangzásért pedig a mezővári Krisz együttest jutalmazta a zsűri. A dallamos ének- és mandolinszóért a szabadkai Folton Folk zenekar, a legjobb hangszerelésért pedig a budapesti Gönczölszekér együttes érdemelt különdíjat.
Mint ahogyan már napilapunkban említettük, a versenyprogram résztvevőinek az idén Csík Mónika Térhatárok, vagy Bújócska c. versét kellett megzenésíteniük és előadniuk. A fesztivál keretében szombat délelőtt a budapesti Sajtkukacz zenekar lépett fel a Zentai Kórház gyermekosztályán, szombaton pedig a rendezvénysorozat gálaműsorakeretében megtartott Különbéke című Szabó Lőrinc-estet tekinthette meg a nagyérdemű. Az esten közreműködött a Kossuth-díjas Kaláka zenekar és Rátóti Zoltán színművész, Csík Mónika Kilátó-díjas költővel, a fesztivál díszvendégével pedig Gruik Ibolya, napilapunk munkatársa beszélgetett. Tegnap a tordai színházteremben a zentai Mécsvirág együttes (Krnács Erika előadóművész, valamint Hajnal Anna és Zsoldos Ervin verséneklő) zenés áhítatán vehettek részt a vasárnapi ünnepi szentmise résztvevői, a bácsfeketehegyi (feketicsi) református templomban pedig a kárpátaljai Krisz zenekar lépett fel az ünnepi istentiszteleten.