2024. július 17., szerda

Magyar–angol természettudományi szakot nyitnak Zentán

A jelentkező nyolcadikosok angol nyelvi tudásukról szombaton tesznek tanúbizonyságot
Újházi Éva (Fotó: Horváth Zsolt)

A következő tanévtől kezdve a Zentai Gimnáziumban az ez idáig hagyományos szakokon kívül a Zentai Gimnáziumban magyar–angol és szerb–angol tagozatot is indítanak.

– A tagozat megnyitásának az ötlete onnan származik, hogy immár harminc éve gyakorló tanárnőként azt tapasztaltam, hogy az általános szakon tanuló fiatalok gyakran panaszkodnak arra, hogy ugyanazokban a mélységekben és nagyságokban kell hogy ismerjék a társadalom- és a társadalomtudományi tárgyakat is, holott a legtöbb fiatal már középiskolás korában tudja, hogy melyek azok a tantárgyak, amelyeket jobban szeret a többinél, s ezeket szeretné mélyebben tanulni – osztotta meg velünk a tapasztalatait Újházi Éva, a gimnázium igazgatónője, s egyben megjegyezte, hogy ezzel szemben az általános szakon a gimnáziumban mindent egy szinten kell tudni, ami persze nagyon jó képzést is biztosít a fiatalok számára. Ezt igazolja az, hogy a Zentai Gimnázium tanulói a későbbiekben is nagyon jól megállják a helyüket az életben – hangsúlyozta ki az igazgatónő, s elmesélte, hogy a közelmúltban Szegeden megrendezett Nobel-díjas találkozóra is azért hívták meg a Tisza-parti város gimnáziumát, mivel a Szegedi Tudományegyetemnek nagyon jó egyetemistái vannak a zentai oktatási és nevelési intézményből. Erről egyébként maga az egyetem rektora tájékoztatta az igazgatónőt.

A Zentai Gimnázium egyébként már a megalapítása óta nemcsak társadalomtudományi-, és általános-, hanem természettudományi szakos gimnáziumként is be van jegyeztetve – közölte Újházi Éva, s elmondta, hogy ezért is vezetik be ez utóbbi szakot, a már működő társadalmival és általánossal párhuzamosan.

Ezenkívül az elképzeléseik közt szerepelt az is, hogy ha már a szerbiai oktatási minisztérium lehetőséget adott a két tannyelvű iskolák megnyitására, akkor ezzel is megpróbálkoznak.

– A minisztérium a természettudományi szakon nyíló kétnyelvű osztályokat támogatja, mivel ezek esetében, például matematikából, illetve informatikából kevesebb szókinccsel kell rendelkeznie, mint mondjuk történelemből, ahol az anyanyelv tényleg nagyon fontos – jegyezte meg az iskola elöljárója, s egyben hozzáfűzte, hogy mivel a gimnázium tanári kara már alapból rendelkezik angol nyelvvizsgával, ezért a kémiát, az informatikát és a matematikát jelölték be, hogy e három tantárgyból kérik a kétnyelvű osztály megnyitását, s ezt hagyta jóvá az oktatásügyi minisztérium is.

Ezekből a tantárgyakból egyébként egy-egy óra úgy fog kinézni, hogy a tanár a tanulók anyanyelvén tanítja le az anyagot, mivel rendkívül lényeges az, hogy a tantárgyak terminológiáját az anyanyelvükön ismerjék meg, az óra végén pedig az előadó angol nyelven is összegzi az órán elhangzottakat.

– Így indulunk és negyedik osztályra ez már elmélyül, vagyis amikor magyarul és angolul is elsajátítják a terminológiát, akkor történik meg az, hogy zömmel angol nyelven fog folyni a tanítás – ecsetelte Újházi a tananyag elsajátításának a módszerét, s egyben kihangsúlyozta, hogy a törvény értelmében az első osztályban a tananyag 30 százalékát, negyedikben pedig a 45 százalékát lehet angol nyelven tanítani, vagyis a törvény is védi az anyanyelvű oktatást.

– Szerintem ez a kétnyelvű osztály azért hasznos, mert a természettudományi tárgyak esetében, úgy a mérnök- vagy pedig az orvosképzésben, és a biológusoknál is, a szemináriumokat zömmel angol nyelven szervezik meg, s a szakirodalom is angol nyelven található meg. Tehát a tanulóknak szükségük van erre a képzésre, s reményeim szerint a gimnáziumban ők meg fogják kapni ezt a tudást – emelte ki beszélgetőtársunk.

A szeptembertől induló kétnyelvű szakokon a többi tantárgyat az anyanyelvükön tanulhatják a fiatalok, azzal, hogy még két tantárgyat betettek az idegennyelvűek közé, amelyeken azt várják el a fiataloktól, hogy egymás között kommunikáljanak, vagyis kötetlenül beszélgessenek egymással az idegen nyelven. Az egyik ilyen tantárgy a testnevelés, a másik pedig a polgári nevelés lesz.

– Mindkét esetben a fiatalok egy kicsit felszabadultabban tudnak beszélgetni egymással, mivel nem egy olyan tananyagról van szó, amit át kell venni – jegyezte meg az igazgatónő.

Az első visszajelzések egyébként nagyon jók – mesélte Újházi Éva, akitől egyben azt is megtudtuk, hogy folyamatban vannak a felkészítések. Jelen pillanatban hat angoltanár dolgozik együtt a fiatalokkal, akikkel most a felvételi vizsga formáját gyakorolják. Ez egyébként úgy fog kinézni, mint egy A2-es alapszintű nyelvvizsga, vagyis először is egy 150 szóból álló kis fogalmazást kell majd a diákoknak írniuk angol nyelven, ezt követően a hallás utáni megértésüket ellenőrzik le, vagyis meghallgatnak egy hanganyagot, amelyhez kérdéseket kapnak, amelyeket a hallott szöveg alapján kell megválaszolniuk. Ezután egy leírt szöveg elolvasása után tesznek fel kérdéseket a vizsgán résztvevőknek, akiknek a vizsga végén beszélniük is kell angol nyelven. A vizsgabizottság tagjai a gimnázium tanárai lesznek, de a június 9-én esedékes felvételin jelen lesz a minisztérium egyik felügyelője is. Anyanyelvből és matematikából pedig 10 nappal később, június 18-án és 19-én, az általános iskolákban tesznek ők is kisérettségit – tudtuk meg az igazgatónőtől.