2024. július 17., szerda

Új igazgató a Bolyai Tehetséggondozó élén

A legnagyobb kihívás a termek biztosítása az oktatáshoz – véli Kormányos Róbert, aki képzőművészeti és ásványgyűjteményt is szeretne létrehozni a gimnáziumban

A közelmúltban személyváltás történt a zentai Tehetséggondozó Gimnázium élén, s így Kormányos Róbert került az oktatási és nevelési intézmény igazgatói székébe.

– Nem vagyok az az ember, amely mindent lerombol és újra kezd építkezni állandóan – jegyezte meg Kormányos arra kérdésünkre, hogy újdonsült igazgatóként melyek azok a dolgok, amelyeken változtatni szeretne az elit iskola működésében, majd elmondta, hogy minden, ami jó és kiforrott, az mindenképpen meg fog maradni. Kormányos ennek kapcsán mindenekelőtt a tanári gárdát említette meg, amely az elmúlt kilenc évben szépen összekovácsolódott, s ahogyan egyre több lett a tagozat, így egyre több kolléga kezdett el az iskolában tanítani.

– Erre a kollektívára támaszkodni lehet – jegyezte meg az igazgató, aki hozzáfűzte azt is, hogy az iskolában működő szakköröknek mindenképpen meg kell maradniuk, és ezért biztosítani szeretné számukra azokat a feltételeket, amelyek között optimálisan tudnak dolgozni.

– Ez már egy nagy feladat, mivel az iskoláknak akár műszerezettség, akár labortechnika szempontjából általában nincsen meg a szükséges felkészültségük – mesélte, s egyben megjegyezte, hogy a laborszervezésnek már a Bolyai Farkas Alapítvány igazgatójaként is nekilátott, s sikerült egy 20 ezer eurós, laboratóriumi eszközökből álló magyarországi donációt szereznie, amelyek az iskolában lehetővé teszik majd a munkát, ezenkívül 18 számítógépből álló osztrák donációt is sikerült az alapítványon keresztül megszerezni. Róbert elmondta azt is, hogy mindenképpen szeretne kialakítani egy pár gyűjteményt is az iskola számára.

– Most rajzottak ki a képzőművészeti tagozat első nemzedékének a végzősei. Potenciális művészekről és alkotókról van szó, akik amennyiben tudják folytatni a tanulmányaikat különböző akadémiákon, illetve egyetemeken, akkor belőlük az idő múltával biztos, hogy kiváló művészek is vállnak, akik egy kortárs grafikai és festőművészeti gyűjtemény alapját tudják majd megteremteni – mondta az igazgató, aki szerint egy képzőművészettel is foglalkozó iskolának mindenképpen szüksége van egy kortárs gyűjteményre, a természettudományi területeken pedig ásványgyűjteményeket lehetne beszerezni.

– Ezek nem igazán pénzigényes dolgok, viszont nagyon sokat segítenének a szemléltetésben – tudtuk meg beszélgetőtársunktól, ám mint mondta, ha mindaz, amit megemlített, megvalósul, akkor mindezt egyelőre nem tudják hova rakni, mert az iskola helyproblémával küzd. Az iskola udvarában lévő építkezés félbehagyott. Az idén a sporttagozat is Zentán indul, ami azt jelenti, hogy szeptembertől 9 tagozat indul az iskolában, s számukra megfelelő tantermi körülményeket biztosítani kihívás lesz.

– Tisztában vagyok azzal, hogy amennyiben ezt a problémát a következő egy-két évben nem tudjuk megoldani, akkor gondjai lesznek az iskolának. A következő egy-két évben a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium egyetlen kerékkötője az intézmény épületének biztosítása lesz, lényegében ez a legnagyobb kihívás is egyben – hallottuk az igazgatótól, aki üzent is a leendő elsősöknek:

– Úgy gondolom, hogy a szülők számára az a legfontosabb, hogy a gyermekét biztonságban tudja. Ott, ahol optimális körülmények között tanulni tud. De továbbra is szükség van a szülőkre. Bár a kollégiumban 24 órás felügyelet van, s akik bekerülnek a kollégiumba és az iskolába is, egyaránt jó helyen vannak, viszont a diákoknak továbbra is szükségük van a szüleikre, tehát a szülőknek a gyermekek irányába történő támogatását elvárjuk – jegyezte meg az igazgató. – Akárhogy is nézzük ezt a világot, a tudás alapú társadalom nem fikció, hanem valóság. A nyelvek, a különböző tudományok és a különböző művészetek gyakorlása és ismerete az egy olyan minimális követelmény, amely szinte minden ember számára adott kell, hogy legyen. Tudás nélkül egyre kevésbé lehet érvényesülni.

– Ezt a tudást itt meg tudják szerezni, de ez nem úgy működik, hogy valaki tölcsérrel beönti a fejükbe, hanem arra van szükség, hogy keményen dolgozzanak, mert nagyon sok energiát kell belefektetni, hogy valakinek legyen legalább két középfokú nyelvvizsgája, hogy meglegyenek a számítógép-felhasználási tanfolyamai, az érettségiig szerezzenek autóvezetői engedélyt, mert ez mind része egyrészt az általános kultúrának, másrészt a szakmai kultúrának, amelyik lehetőséget nyit számukra a továbbtanuláshoz. Képességeket lehet örökölni, de hogy ezek kifejlődjenek, ahhoz keményen kell dolgozni és jó időben jó döntéseket kell hozni. Az ő dolguk az, hogy maximálisan dolgozzanak, a miénk pedig az, hogy ehhez maximális segítséget nyújtsunk – hangsúlyozta a tehetséggondozó új igazgatója.