2024. július 17., szerda

Negyven ország könyvtermése

A könyvfesztivál ideje alatt több, mint 300 program és mintegy 500 külföldi és magyarországi író várja a látogatókat Budapesti tudósítónktól

Csütörtökön kezdődik és vasárnap zárul a 18. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A rendezvény díszvendége nem valamely kiemelt ország, hanem (a magyar EU-elnökség jegyében) az Európai Unió lesz. A Könyvfesztiválon megszervezett Születésnapi Irodalmi Szalon többek között az idén 70 éves Végel Lászlót is ünnepli.

Az idén a húsvét miatt a szokásosnál egy héttel korábban, április 14-én kezdetét veszi a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szervezésében a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A budai Millenáris termeiben és a külső helyszíneken már roskadásig teltek könyvekkel a kiadók standjai, noha a hivatalos megnyitó csak délután lesz: a Könyv és a Szerzői Jog Világnapjának (április 23.) szellemében, régi katalán szokás szerint, virág és könyv ajándékozásának gesztusával nyitja meg a rangos eseményt Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának tárcavezetője. A szervezők ezúttal is hangsúlyozzák: a Nemzetközi Könyvfesztivál a teljes magyar könyvkiadás bemutatkozásának terepe, egyúttal a könyvkultúrájukra méltán büszke országok válogatott könyvtermésével való összehasonlíthatóság miatt a magyar könyvipar megmérettetése is. Az idén 40 országból érkeznek kiállítók, alkotók, kiadói szakemberek a rendezvényre, s érdemes megemlíteni, hogy a külföldi kiállítói standok az eddiginél jóval nagyobb alapterületen várják az érdeklődőket. A szervezők ugyanis úgy döntöttek: Magyarország uniós elnökségének tiszteletére nem egy országot vagy nyelvi régiót hívnak meg díszvendégül, hanem magát az EU-t, annak minden tagországát. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Millenárison jelen van az EU 27 államának könyvkiadása, kortárs irodalma, jeles alkotói. Egy reprezentatív közös uniós standon található az EU országai kortárs irodalmi könyvkiadásának átfogó válogatása. A standon a Magyar Könyv Alapítvány Fordítástámogatási Irodája révén a látogatók megtudhatják azt is, hogy a kortárs magyar irodalom milyen művekkel van jelen az uniós országok könyvkínálatában. Érdekes megemlíteni, hogy a magyar kiadók mellett a fesztiválon kiállító országok is hívnak íróvendégeket, így új könyvük kapcsán olyan távoli országok szerzői is találkozhatnak a magyar olvasókkal, mint Dél-Korea, Izland, Kanada, Libanon vagy az Egyesült Államok.

Idén a világhírű svéd író, Per Olov Enquist veheti át a díszvendég-írónak járó Budapest Nagydíjat.

A Könyvfesztiválon idén 14. alkalommal rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre 20 európai ország nevezte pályakezdő alkotóit.

A nyitónap kiemelkedő rendezvénye lesz az az irodalmi gálaműsor, amelyet Az Európai Unió írói ars poeticái címmel hirdettek meg a szervezők.

A könyvfesztivál ideje alatt több, mint 300 program és mintegy 500 külföldi és magyarországi író várja a látogatókat, akik az 500 forintos belépőjegy árát teljes egészében levásárolhatják a standokon. A Magyar Rádió a fesztivál ideje alatt naponta több órás tudósításokat sugároz a helyszínről.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál az idén is a magyar irodalom legjobbjai előtt tisztelgő Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul, amelyre meghívást kapott a 70. születésnapját idén ünneplő Végel László is.

A Millenáris Hess András-termében április 15-én 11 órai kezdettel a szerző jelenlétében Voigt Vilmos méltatja Jung Károly A táltos bűvös könyve – Mondák és legendák a vajdasági Bánság északi feléből című könyvét, amely a Forum Könyvkiadó kiadásában jelent meg. Ezt követően bemutatásra kerül a Rituális labdajátékok címmel megjelent Híd-antológia is. Az antológiáról a szerkesztő, Faragó Kornélia beszél, majd Aaron Blumm, Barlog Károly és Terék Anna olvas fel a kötetben megjelent szövegeiből.
A rendezvény moderátora a Forum Könyvkiadó igazgatója, Németh Ferenc lesz.

A fesztiváli honlap szerint a vajdasági kiadók közül bemutatkozik a Dudás Gyula Múzeum és Levélbarátok Köre, az Életjel, a Forum Könyvkiadó, a Timp Kiadó Kft., a zEtna, a Vajdasági Felsőoktatási Kollégium, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Xantus Könyvkereskedelmi Kft..