2024. július 17., szerda

A díszvendég az EU huszonhét tagállama

Pénteken vajdasági könyveket mutattak be – Vasárnap köszöntik Végel LászlótBudapesti tudósítónktól

Noha a barátságtalan időjárás miatt a Millenáris szabadtéri standjainál meglehetősen kevés az érdeklődő, a 18. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak teret adó épületek, a Jövő Háza, a Teátrum és a Fogadó nem panaszkodhatnak közönséghiányra. Az idén is sokan kíváncsiak a 40 országból érkezett kiállítókra, alkotókra, akik április 14-e és 17-e között a magyar fővárosban adnak találkozót egymásnak.

A rendezvény díszvendége ezúttal az Európai Unió mind a huszonhét tagállama, így szinte természetes, hogy a Könyvfesztiválon egymást érik az uniós kulturális és irodalmi programok, pódiumbeszélgetések, felolvasások, író-olvasó találkozók, dedikálások.

Az EU-s irodalmi díszvendégség keretében Budapestre érkezett alkotókat friss vagy éppen a könyvfesztiválra időzített vadonatúj magyar nyelvű kötetük várta. A díszvendég-írónak járó Budapest-nagydíjat csütörtökön a világhírű svéd alkotó, Per Olov Enquist vette át Tarlós István főpolgármestertől, Esterházy Péter laudációja után. Enquistet is új kiadással köszöntötte az Európa Kiadó, amely Kúnos László fordításában a fesztiválra időzítve adta ki Egy másik élet című önéletrajzi regényét.

A díszvendég-közösség, az Európai Unió hatalmas, közös standon állította ki egy-egy falat elfoglaló polcrendszeren az egyes országok arra érdemesnek tartott könyvtermését. Az EU-tagállamok mellett nagyszabású kiállítással, gazdag könyvanyaggal van jelen a rendezvényen Kína és Szaúd-Arábia, sőt ellátogattak a magyar fővárosba a görög, az orosz és az indiai könyvkiadás képviselői is. Az anyaországi és határon túli magyar kiállító cégek száma a korábbi évekhez viszonyítva nem csökkent, a könyves installációk mintegy 1500 négyzetméternyi területen tekinthetőek meg. Külön érdekessége a rendezvénynek, hogy különálló épületben, a Fogadóban kizárólag a gyerekeknek és fiataloknak szóló műveket közreadó kiadók állítják ki termésük javát, ráadásul játszóházzal, meseprogramokkal, kreatív foglalkoztatással, felolvasással, bábelőadással, gyermekversekkel és zenei programokkal igyekeznek a szervezők megszerettetni a legkisebbekkel a könyveket.

Egy másik épület, a Teátrum előcsarnokában látható a Magyar Fotográfusok Házának a Magyarország uniós elnökségének tiszteletére készített, Brüsszelből a fesztiválra érkező érdekes, egyedi, többdimenziós fotótárlata, mely a Duna – Nyitott könyv címet viseli.

A könyvfesztivál a magyar anyanyelvű könyvkiadás és könyvpiac egyik legfontosabb szakmai fóruma is. Itt kapnak helyet az Könyvtáros Klub rendezvényei, amelyek közül az idén érdemes kiemelni a könyvgyűjtemények digitalizálásáról vagy az internet kultúrára gyakorolt hatásáról szólóakat. A szakmabeliek és a laikusok megvitathatják az online könyvértékesítés és a digitális könyvpiac aktuális kérdéseit, valamint meghallgathatják az elektronikus könyvek és e-book-olvasók forgalmazóinak terveit.

A Millenáris Hess András-termében pénteken délelőtt Jung KárolyA táltos bűvös könyve – Mondák és legendák a vajdasági Bánság északi feléből című könyvével ismerkedtek meg az érdeklődők, amely a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg. Ezt követően bemutatták a Rituális labdajátékok címmel megjelent Híd-antológiát is, amelyet a szerkesztő, Faragó Kornélia ismertetett, Aaron Blumm, Barlog Károly és Terék Anna pedig felolvasott a kötetben megjelent szövegekből. A rendezvény moderátora Németh Ferenc, a Forum Könyvkiadó igazgatója volt.

A fesztivál zárónapján, vasárnap tartják meg a szervezők a magyar irodalom legjobbjai előtt tisztelgő Születésnapi Irodalmi Szalont, amelyre meghívást kapott az idén 70 éves Végel László is.