2024. július 17., szerda

Kevesebb film

Urbán András vajdasági rendező a zsűriben – Május 5-étől Magyar Filmszemle Budapesti tudósítónktól

Ha megkésve is, de az idén is lesz Magyar Filmszemle. A rangos rendezvényt május 5-e és 8-a között tartják meg Budapest négy helyszínén. Erről a szervezők, a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Magyar Filmművészek Szövetsége képviselői szerdán számoltak be a sajtó képviselőinek.

Jelentős újítások jellemzik a 42. Magyar Filmszemlét: a legjelentősebb nóvum, hogy az idén már külön kategóriában versenyeznek az animációs filmek. Kevésbé örvendetes újítás, hogy jelentősen csökkent a kiosztható díjak száma, hogy a megszokottnál jóval kevesebb filmet láthat a közönség, s az is, hogy a nemzetközi filmes szakma is jóval kisebb arányban képviselteti magát Budapesten, mint ahogyan azt megszokhattuk. Hogy a versenyfilmek vetítése a nagy budai bevásárlóközpont vetítőtermeiből átkerült három moziba, abban viszont semmi kivetnivalót nem látunk.

Durst György, az MMK kuratóriumi megbízottja elmondta: a versenyző alkotásokat az Uránia, a Corvin és a Puskin moziban, illetve a Gödör Klubban láthatják az érdeklődők; utóbbi helyszín több szabadtéri program házigazdája is lesz. Bejelentette, hogy a mustra megnyitóján Bara Margit színművész veheti át az Életműdíjat.

Bereczki Csaba, az MMK Nemzetközi Igazgatóságának vezetője kiemelte: a tény, hogy ezúttal nem január végén, a filmes fesztiválok szezonjának kezdetén, hanem alig három nappal a Cannes-i fesztivál előtt lesz a filmszemle, azt eredményezte, hogy a külföldi újságírók, kritikusok, forgalmazók, producerek jóval kevesebben lesznek Budapesten, mint korábban. A kulturális kormányzat, amely biztosította a szemle megrendezéséhez szükséges anyagiakat, ennek ellenére ragaszkodott ahhoz, hogy ha a szokásosnál később is, mégis megszervezzék a rendezvényt. Emellett a filmek készítői, alkotói is azt szorgalmazták, hogy a nehézségek ellenére mégis legyen Filmszemle, legyen tér, ahol bemutatják alkotásaikat.

Cserhalmi György színész lesz, mellette Gasparik Attila, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora, Tatiana Dimitrova, film- és színházreferens, Vivi Dragan Vasile operatőr, valamint Urbán András rendező, a szabadkai Kosztolányi Színház igazgatója kap lehetőséget arra, hogy véleményezze az elmúlt év magyar filmtermését.