2024. október 7., hétfő

Klasszikus is, posztmodern is

Körkérdés a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjéről

Óbecsén, a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén volt KMV-seket és egy versenyző diákot kérdeztünk arról, hogyan értékelik a 44 éves múlttal rendelkező rendezvény jelentőségét.

Ifj. Virág Gábor író, költő:

– Többedszerre jövök ide Óbecsére, hol zsűrizni, hol fellépni, felolvasni. Nagyon fontosnak érzem azt, hogy annak idején diákként is itt lehettem, de az is fontos számomra, hogy visszajöjjek és lássam: kik azok a mai fiatalok, akik a jövő magyar értelmiségét képezik. Szinte mindenkinek, aki valamit is számít a mai Vajdaságban, valamilyen köze volt a KMV-hez, hiszen színházigazgatók, főszerkesztők, nemzeti tanácstagok, írók, közszereplők sokasága került ki innen. Az elmúlt években is olyan felnőtté érett diákok jelentek meg itt Óbecsén, akik remélhetőleg a közeljövőben fontos szerepet vállalnak majd közéletünkben. Bár két KMV között elég kevés megjelenési lehetőség jut a diákoknak, de azok a barátságok, ismeretségek, amelyek itt kialakulnak, lehetnek olyan erősek, hogy a versenyzők máshol is találkozzanak és odafigyeljenek egymás munkáira.

Sípos Árpád, Gimnázium, Óbecse:

– Már négy éve szerepelek a KMV-n, és büszke vagyok erre a rendezvényre. Kevesen tudják: a hatvanas években Zentán alakult egy önképzőkör, amit apukám (dr. Sípos Tibor óbecsei ügyvéd és festő – a szerző megj.), mint zentai gimnazista vezetett. Az önképzőkörösök meghívták a becsei középiskolásokat is Zentára vetélkedni – ez teremtett kitűnő alapot az egy évvel később megszervezett KMV-hez, amiben Kartag Nándornak, Varnyú Ilonának és másoknak is nagy szerepe volt. A legtöbb helyen sajnos tanárfüggő a diákok részvétele a versenyen: sok helyen csak muszájból jelzik a diákoknak ezt a lehetőséget, akik szintén „kényszer” hatása alatt „alkotnak”. A legjobb persze az lenne, ha a tanulók önszántukból vennének részt ezen a versenyen. Arra is van példa, hogy egy jól megírt művet rosszul olvasnak fel – ebben is nagy szerepe lenne diákok tanárok által történő felkészítésének és a gyakorlásnak. A verseny mellett persze az is nagyon jó, hogy itt barátságok is születnek, és a rendezvény összetartja a vajdasági magyarságot.

Bata Rózsa magyartanár, Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Magyarkanizsa:

– Én elsősorban mint régi KMV-s jövök minden évben ide, és a diákjaimat is erre buzdítom: remek tapasztalat, barátkozás, megmérettetés ez egyben. Nagyon fontosnak tartom, hogy a művészi dolgokat a felszínre hozzuk, mert a mai világ a kreatív gondolkodást egyre jobban elnyomja a gyermekekben. Azért jó ez a verseny, mert már szeptemberben el tudnak kezdeni gondolkodni azon, hogy egy olyan dolgot mutassanak meg önmagukból, amit esetleg iskolai órán nem sikerült. Ide eljutni akkor is sikerélmény számukra, ha nem nyernek. Aki egyszer ide eljut, örök barátságokra tesz szert – minden fiatalnak tudom ajánlani, aki szeretne egy más világot megismerni. A szervezők remek munkát végeznek, igyekeznek igazán fiatalos arculatot adni a rendezvénynek.

A színvonal évről évre jobb – annak külön örülök, hogy a fiatalok egyre merészebbek, és a klasszikus témák mellett posztmodernben is mernek gondolkodni. Sajnos KVM-től KMV-ig kevés megjelenési lehetősége van ezeknek a diákoknak, ezért úgy gondolom, hogy jó lenne egy fiatalos irodalmi honlapot létrehozni erre a célra. Remek irodalmi folyóirataink vannak, de nekik addig el kell jutniuk.

A tanároknak hivatásszerűen kellene viszonyulniuk a KMV-hez is, hiszen a jövő nemzedékét egy magyartanárnak nagyon komolyan kellene táplálnia. Aki így foglalkozik a szakmájával, ad lehetőséget a diákjainak is. Sajnos azt tapasztalom, hogy Óbecsére ugyanazok a tanárok jönnek minden évben. Ennek okát nem tudom, ezért ítélkezni sincs jogom. Azt látom, hogy egyes iskolákban az utazás nincs megoldva, és nem támogatják a versenyen való részvételt. Ha az iskola vezetősége is jobban ösztönözné a felkészítő tanárokat és a diákokat, akkor a KMV-n való részvételhez való viszonyulás is más lenne. Ez az egyetlen olyan verseny, ami a Magyar Tanszékre pontot is vihetne. Magyarországról is kaptam már visszajelzést a diákoktól, hogy a tanárok értékelték a KMV-n való részvételüket.