2024. október 7., hétfő

Mennyi krumpli van a chipsben?

Novemberben hirdette meg a győri önkormányzat a Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatversenyt – ennek a második fordulóján, a regionális megmérettetésen nyerte el a döntőn való részvétel jogát a bácsföldvári Svetozar Marković Általános Iskola tanulóiból – Gregus Máriából, Péter Lucából és Vojnović Gabriellából – álló csapat. A versenyre Bertalan Zsuzsanna tanítónő és Csorba Éva kémiatanárnő készítette fel a hetedikes diákokat.

– Januárban az iskolai fordulókkal kezdődött a munka, innen kerültek a legjobb csapatok a regionális versenyre, ahol nagykikindai, magyarkanizsai, nagybecskereki, zentai és bácsföldvári hetedikesekből és nyolcadikosokból álló csapatok mérkőztek meg.

Az első forduló csak feladatlapból állt, a másodikban pedig egy plakátot is be kellett mutatniuk a tanulóknak, valamint egy tízperces prezentációban a saját környezetük valamely környezetvédelmi értékét vagy problémáját kellett feldolgozniuk. Nagyon jó munkák érkeztek – mondta el a versenyről Bertalan Zsuzsanna tanítónő.

A körzeti versenyt a bácsföldvári iskola és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte meg a tartományi oktatási titkárság támogatásával, a zsűritagok pedig Magyarországról is érkeztek: a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének a tagjai mellett Lukács Zsolt, az Egretta természetfotós civil szervezet elnöke értékelte a gyerekek munkáit.

– Sokat készültünk újságokból, tankönyvekből és az internetről. A plakátunk témája a talajszennyezés és annak megelőzése volt, a másik munkánk pedig a bácsföldvári ivóvíz szennyezettségéről szólt. Most a döntőre készülünk, igyekszünk utánanézni az olyan aktuális témáknak is, mint amilyen például a japán cunami – mesélt a felkészülésről Gregus Mária.

– Korábban is voltak aktuális témák, a regionális versenyen például az iszapkatasztrófával kapcsolatos kérdést is kaptunk, de azt is tudnunk kellett volna, hogy hány százalék krumpli van a chipsben? Sokat kell olvasnunk, készülnünk, hogy mi is elérjük azt a szintet, amit a magyarországiak a helyi témákról tudnak – fűzte hozzá Péter Luca.

A döntőre június 2–4-e között kerül sor Győrben, ahol a szokásos feladatlapok és a plakátmunka bemutatása mellett terepmunka is vár majd a diákokra.