2024. július 17., szerda

Hagyományok és újítások Szigete

Tizennyolc éves a fesztivál – A rendezvény története során 62 országból érkeztek előadók és 54-ből látogatók a magyar fővárosba

Budapesti tudósítónktól

Noha még az első fecskék sem tértek vissza, azért nem árt figyelni, a Sziget Fesztivál számlálója ugyanis most kezd igazán begyorsulni. Ugyan egyelőre száz felett van a napok száma, amennyit aludni kell augusztus 10-éig, Közép-Európa egyik legnagyobb rendezvényének kezdetéig, de nem árt előre gondolkodni, már csak azért sem, mert a jegyek ára az idő múlásával emelkedik…

– 18 éves az idén a Sziget, de ez azt is jelenti, hogy 19. alkalommal szervezzük meg a fesztivált – próbált rendet tenni a számok világában minapi sajtótájékoztatóján Gerendai Károly. A Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezető igazgatójának összesítése szerint a fesztiválok során a közönség összesen 17 950 programot látogathatott, melyek közül 7291 koncert volt. A rendezvény története során 62 országból érkeztek előadók és 54-ből látogatók Budapestre. „A visszatekintés abban is segít, hogy végiggondoljuk: mi az, amin változtatni kellene, ami már kezd elfáradni, és miben érdemes az új trendeket követve megújulni. Az idei fesztivált is ilyen gondolatok jegyében kezdtük szervezni a kollégákkal” – magyarázta Gerendai, hogy miért fektettek egyaránt hangsúlyt az innovációra és hagyományőrzésre. Azt ígérte, azon lesznek, hogy a helyszínek (elsősorban a különösen emblematikusak) felettébb látványosak legyenek: ennek jegyében megújul a Nagyszínpad, de a vizuális erősítést szolgálja majd a felállítandó Sziget-torony is.

A programújdonságok közül a főszervező a két legjelentősebbnek az Európa Színpadot és a szabadtérivé váló Metálszínpadot nevezte. Előbbin azok a zenekarok lépnek fel, amelyek a különböző európai országokban nagy hírnévnek örvendenek, de még nem váltak nemzetközi sztárokká. „Egy-egy ország helyi Tankcsapdájának vagy Quimbyjének megmutatkozási tere lesz az Európa Színpad” – magyarázta Gerendai, majd hozzátette: „Eddig sátorban kapott helyet a kemény zene, az idén viszont szabadtéri nagyszínpada lesz, ahol napi két nemzetközi sztár és több magyar előadó lép fel”. A szervezők célja, hogy ezen a színpadon olyan rock-metál programot állítsanak össze, amely akár önálló fesztiválként is megállná a helyét.

Szép Fruzsina programigazgató elmondta: a Sziget Fesztivál idei központi témája Közép-Kelet-Európa. Egyfelől azért, mert a Sziget ennek a térségnek a legnagyobb multikulturális rendezvénye, másfelől pedig azért, mert az idén történik meg először, hogy az EU-elnökséget két közép-kelet-európai állam látja el. Az Európa Színpad, az idén jubiláló, tízéves Roma Sátor és a Közép-Kelet Európai Vurstli lesz a helyszíne a fókusztéma programjainak. Új színfolt lesz a Szigeten a Lassúzós Sátor, a Sziget Paradise, ahol az emberi kapcsolatok, a szeretet és a szerelem lesz a központi témakör, amely köré szerveződnek a programok. „Az emberi kapcsolatok egyre jobban háttérbe szorulnak, az emberek egyre inkább csak netes felületeken tartják egymással a kapcsolatot. Ez nincs rendjén, ez ellen próbálunk tenni, legalább a fesztivál ideje alatt” – magyarázta a programigazgató.

Már a Magyar Szó is közzétette: ugyan a fesztivál augusztus 10-én kezdődik és 15-éig tart, de lesz úgynevezett mínusz egyedik és nulladik nap is. Egyelőre csak a mínusz egyedik programja ismert: Gesztivál lesz, Geszti Péter ugyanis szeretne visszatérni előadóként a zenei életbe. Ennek érdekében közös nagykoncertet tart azokkal a zenészekkel, akikkel korábban együtt dolgozott az Első Emeletben, a Rapülőkben, a Jazz+Azban, illetve A dzsungel könyvének elkészítése során. Geszti ugyanakkor hangsúlyozta: ezek a formációk egyszeri alkalomra állnak össze augusztus 8-án, egyik zenekar sem alakul újjá.