2024. július 18., csütörtök

Elhangzott az évszázad boldogító igenje

Vilmos brit királyi herceg és Catherine Elizabeth Middleton pénteki esküvőjét 3 milliárd tévénéző kísérte figyelemmel világszerte
(Fotó: Beta/AP)

Vilmos brit királyi herceg, Wales hercege és az esküvőig polgári Catherine Elizabeth Middleton pénteken helyi idő szerint délelőtt 11 órakor Londonban, a westminsteri apátságban kimondták a boldogító igent. Az esketési ceremóniát 3 ezer meghívott vendég kísérte figyelemmel, London utcáin pedig több százezer ünneplő tolongott. Az évszázad esküvőjeként emlegetett esemény állítólag több mint 3 milliárd tévénézőt vonzott a képernyők elé.

A westminsteri apátságba először Vilmos és öccse, Harry herceg érkeztek meg, majd a királyi család tagjai, és csak ezt követően foglalhatták el helyüket a vendégek. Catherine-t édesapja kísérte az oltárhoz, uszályát pedig húga, Philippa vitte. Az ifjú párt az anglikán egyház feje, a canterburyi érsek adta össze. Karikagyűrűt egyébként csak Catherine visel, Vilmos úgy döntött, hogy nem kíván gyűrűt hordani.

Az elsőfokú biztonsági készültségre való tekintettel a vendégeket egyenként igazoltatták az apátság bejáratánál, majd ezt követően le kellett adniuk mobiltelefonjukat, mivel II. Erzsébet királynő attól tartott, hogy egy figyelmetlen vendég telefonja megzavarhatja az esketést.

A boldogító igent olyan neves vendégek kísérték figyelemmel, mint a Backham házaspár, Elton John és Guy Ritchie, de persze a külföldi királyi családok képviselői is jelen voltak.

A kellemes időre való tekintettel a ceremónia végeztével az ifjú pár egy 1902-ből származó nyitott hintón hajtatott a Buckingham-palotáig. A hagyomány szerint az Egyesült Királyság aktuális uralkodója a királyi család valamelyik tagjának esküvőjén legalább egy nemesi titulust adományoz a házasodónak. Vilmos herceg pénteken a Cambridge hercege, valamint a Strathearn grófja és a Carrickfergus bárója titulust is megkapta nagymamájától, a királynőtől. A polgári származású Catherine ezentúl a Cambridge hercegnője címet viselheti.

A Buckingham-palota erkélyén került sor a hagyományos jelenetre, amit az ünneplő tömeg talán a leginkább várt: az ifjú hercegi házaspár csókjára. A fiatalok nemesi méltósággal és visszafogottsággal nyomtak egymás ajkára egy apró csókot. Ezt követően a királyi légierő gépei röpültek el a palota felett. A folytatásban került sor az esküvői fogadásra, este pedig valamivel több mint 300 vendég vett részt a Károly trónörökös által szervezett vacsorán.

Az évszázad esküvőjét a média hónapok óta kivételes figyelemmel jutalmazta, a legtöbb találgatás azonban talán Catherine ruháját illetően hangzott el. Pénteken fény derült a nagy titokra. A 70 cm-es uszályú, elefántcsontszínű, testhezálló, francia és angol csipkéből készült ruhát Sarah Burton, az Alexander McQueen divatház kreátora álmodta meg. A ruha egy kibontakozott virágot jelképez. Catherine egyedül frizuráját illetően szakított a hagyományokkal és kiengedve viselte haját. Az újdonsült hercegnő egy Cartier tiarát viselt, amelyet II. Erzsébet királynő kölcsönzött neki a nagy nap alkalmából.