2024. július 17., szerda

Csütörtökön kezdődik a 42. Magyar Filmszemle

Bara Margit életműdíjas – Tizenegy játékfilm versenyben Budapesti tudósítónktól

A képen: Pozsgai Zsolt A föld szeretője címmel Zsolnay Vilmosról forgatott filmet, ez is szerepel a filmszemlén (részlet a filmből)

Noha felettébb rendhagyó módon és rendhagyó körülmények közepette, a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Magyar Filmművészek Szövetsége az idén is megtartja a Magyar Filmszemlét. A 42. alkalommal szervezett mustra ma, csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart.

Sokáig nagy bizonytalanság övezte a Filmszemlét; a magyar filmgyártás és –finanszírozás körüli botrányok, valamint a szűkös költségvetési keretek miatt egy ideig úgy tűnt, nem is lesz az idén Filmszemle. A napi politikában kevéssé tájékozottak hiába is keresték a mozik szemlefilm-vetítéseit a rendezvény szokásos időpontjában, január utolsó-február első napjaiban. Aztán március elején érkezett a hír, hogy ha szűkített keretek között is, de mégis megszervezik a szemlét, amely anyagi költségeinek zömét a Nemzeti Kulturális Alap 2010-es miniszteri keretéből biztosította Réthelyi Miklós miniszter. A rendezvényt is ő nyitja meg, ma délután az Uránia Nemzeti Filmszínházban.