2024. július 17., szerda

Összefogással a mozik megmentéséért

Megkezdődött a 42. Magyar Filmszemle – Réthelyi Miklós: A magyar filmkultúra közös ügy Budapesti tudósítónktól

Csütörtök este Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban nyitotta meg Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője a 42. Magyar Filmszemlét. A magyar filmszakma legrangosabb rendezvénye vasárnapig tart.

– 2010 nyarán egyértelmű lett, hogy nem lehet abban a filmes struktúrában dolgozni, amit az elmúlt évek örökül hagytak ránk – idézte fel a közelmúlt történéseit Réthelyi Miklós. Kiemelte: szeretné, ha a magyar film újra százezreket vonzana moziba. Meglátása szerint a magyar filmkultúra közös ügy, meg kell oldani a forgalmazással kapcsolatos gondokat, össze kell fogni a mozik megmentése érdekében, hogy a készülő jó filmeket ne csak néhány százan láthassák.

A Filmszemle alkalmából kiosztott Életműdíjat az idén Bara Margit színművész kapta. Az elismerést a művésznő betegsége miatt Gyarmati Dezső vette át.

„Vajon a filmes társadalom mennyire képes követni a változásokat? – kérdezi a szemlekatalógus bevezetőjében Durst György, a Magyar Mozgókép Közalapítvány kurátora, aki bízik abban, hogy a szakma jelenleg meglehetősen zűrzavaros időszakában a mustra programjai segítenek a magyar filmkultúra „problématérképének” pontos megrajzolásában és a várható átalakítások meghatározásában.