2024. október 7., hétfő

Tíz gyerekkel nyílhat magyar óvoda Beodrán

A törökbecsei járáshoz tartozó Beodra (Novo Miloševo) településen, ahol kevesebb mint ezer magyar él (a lakosság 20 százaléka), több mint tíz éve megszűnt a magyar nyelvű óvodai tagozat. Tavaly lett volna elegendő gyerek a magyar csoportok újbóli beindításához, erre azonban mégsem került sor. A szülők – Rigó Ferenc nagyszülő kezdeményezésére – akkor Erdmann Ferenc hez, a VMDK önkormányzati képviselőjéhez fordultak segítségért, de a helyi vezetőségtől akkor még csak olyan ígéretet kaptak, hogy a beodrai óvodába járó karlovai, szerb napköziseket áthelyezik a zömében szerbek lakta Karlovára, így Beodrán lesz hely a 11 kicsi magyarnak, majd később mégis azzal visszakoztak: csak Karlován – azaz 4 kilométerre a falutól – tudják befogadni a magyar óvodásokat.

Ennél többet akkor a Magyar Nemzeti Tanács sem tudott elérni: buszokat és egy magyar óvónő fizetésének átmeneti finanszírozását is felajánlotta a magyar szülőknek, de ők továbbra is ragaszkodtak ahhoz, hogy abban a létesítményben szervezzék meg a tagozatokat, ahol akkor nem volt hely, az önkormányzat meg kötötte az ebet a karóhoz, hogy abban az intézményben szervezzék meg a csoportot, ahol van hely, de távolabb esik a település magyarok lakta részétől. Így a magyar szülők elálltak a felkínált lehetőségtől, és inkább a beodrai szerb óvodába íratták gyermekeiket.

Ilia Lászlónak, a VMSZ községi szervezete elnökének az elmondása szerint tavaly év végén ismét napirendre tűzték a beodrai magyar óvoda ügyét: két csoportba 11 gyereket írtak össze, az önkormányzattal sikerült elfogadtatni a beodrai magyar tagozat megnyitását, és az óvodaigazgató is magára vállalta az ezzel járó átszervezés lebonyolítását. A beiratkozás a múlt héten kezdődött meg – a két óvodai csoport megnyitásához legalább tíz magyar gyermeket kell beíratni az óvodába. Ha az idén elindul a magyar óvoda Beodrán, a következő néhány évben biztosan lesz elegendő gyerek a csoportokban.