2024. július 17., szerda

Négyszáz új kiadvány, ezerkétszáz dedikálás

Tóth Krisztina: A Könyvhét a könyvekről, az olvasás öröméről szól Budapesti tudósítónktól

A hagyományoknak megfelelően a díszegyenruhába öltözött Központi Tűzoltózenekar felvonulása jelezte csütörtökön Budapesten, a Vörösmarty téren, hogy perceken belül hivatalosan is kezdetét veszi a 82. Ünnepi Könyvhét. A rangos rendezvényt Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író nyitotta meg. Az Ünnepi Könyvhét június 6-án zárul.

Alig egy órával a hivatalos megnyitó előtt szinte leszakadt az ég a magyar főváros felett, a zuhogó eső azonban nem akadályozta meg sem a tűzoltózenekar koncertjét, sem pedig azt, hogy Tóth Krisztina megtartsa beszédét az Oroszlános kútnál esernyők alá tömörülő közönség előtt. „Igyekszem biztosnak lenni abban, hogy ez itt most valóban az Ünnepi Könyvhét, hogy nincs egy párhuzamos, még ünnepibbnek elnevezett könyvhét egy másik helyszínen, és hogy ebben az országban, ahol lassan mindenből kettő van, a Könyvhét mégiscsak a könyvekről, az olvasás öröméről szól. Az olvasókról, akik várják kedves szerzők könyveit, a költőkről és írókról, akik szépirodalmat írnak, nem pedig szóvá tesznek ezt-azt. Amikor ugyanis rendezetlen ügyeiket teszik szóvá, akkor éppen legfontosabb dolgukat, a szóvá tevést nem végzik” – hangsúlyozta megnyitó beszédében a József Attila-díjas költő.

Az Ünnepi Könyvhetet alapítóként szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének közlése szerint az idén nem egészen 400 új kiadványt jelentetett meg a Könyvhétre és a hozzá kapcsolódó Gyermekkönyvnapokra 116 kiadó, amelyek közül 19 a határon túl tevékenykedik. Az Ünnepi Könyvhét ideje alatt több mint 1200 dedikálás, számos író-olvasó találkozó, koncert, beszélgetés, rendezvény várja a könyvek és az olvasás szerelmeseit Budapest öt helyszínén és Magyarország félszáz városában.