2024. július 17., szerda

Érdekből táplálkozó szerelem

Zelda és Scott Fitzgerald felemelkedése és bukása Rahim Burhan rendező szemüvegén keresztül – Az Újvidéki Színház az évad utolsó bemutatóját tartja pénteken

Ötödik bemutatója előtt áll az Újvidéki Színház. A színházi idény vége táján, június 10-én, pénteken 19 órakor színre viszi Gilles Leroy regénye alapján az Alabama Songot a húsz éve Németországban dolgozó macedón rendező, Rahim Burhan rendezésében, Gyarmati Kata adaptálásában. Főszerepben Elor Eminát és Kőrösi Istvánt, továbbá Ábrahám Irént, Giricz Attilát, Faragó Editet, Crnkovity Gabriellát, Pongó Gábort, Német Attilát, Balázs Áront, Magyar Attilát, Sirmer Zoltánt, Krizsán Szilviát, Huszta Dánielt, Gombos Dánielt láthatjuk…

– Ennek az évadnak a mottója a Változz, hogy változtathass!, és minden előadásunkat, minden szöveget ennek tükrében próbáltunk színpadra állítani. Az Alabama Song valójában a rendező kívánságára kerül műsorra, de abszolút ebbe a sorba tartozik – hallottuk Gyarmati Kata dramaturgtól a tegnap megtartott sajtótájékoztatón, melyen két jelenetet is bemutattak az újságíróknak. Elor Emina szerint az előadás az évad kitűnő lezárásának ígérkezik. A társulat, úgy tűnik, valóban bízik abban, hogy a változás és a változtatás íze meglesz ebben az előadásban is.

Az Alabama Song a húszas évek Amerikájába vezet bennünket, az alkoholtilalom idején élő Zelda Fitzgeraldnak, a neves amerikai író, Scott Fitzgerald feleségének, múzsájának a világába, és arra keresi a választ, hogy mi történik az emberrel, ha a népszerűség útjára lép, amely hatalmas erővel kapja fel a magasba, de ugyanolyan erővel taszítja a mélybe is.

A dramaturg szerint Zelda szemein át láthatjuk a házaspár kapcsolatának történetét.

– A mi előadásunkban Zelda és Scott szeretik egymást, de kapcsolatuk alakulását Zelda szemszögéből látjuk. Szólunk az érdekről is, az érdekből táplálkozó szerelemről és a szerelemből táplálkozó érdekről. Nagy kérdés: vajon a tehetség áruba bocsátható-e, lehet-e áruként kezelni? Scott Fitzgerald elorozza Zelda ötleteit, kész szövegeit és beilleszti azokat a saját szövegeibe. Hol vannak ennek és az ilyen kizsákmányolásnak a határai? Arra keressük a választ, hogyan valósíthatja meg önmagát egy nő a nagy író árnyékában, milyen az, amikor egy ennyire bonyolult egyéniség a média és a tömegkultúra áldozatává válik. A mi olvasatunkban ez az ellentétes pár arra emlékeztet bennünket, hogy választásaink mindig változásokat eredményeznek, amelyek gyakran kivonják magukat ellenőrzésünk alól és a legtöbbször olyan útra terelnek bennünket, amelyre sohasem volt szándékunkban rálépni – fejtette ki a dramaturg.

(Fotó: Mikus Csaba)

Rahim Burhan rendező szerint mintha csak Elor Eminára szabták volna Zelda szerepét. – Roppant fontos számomra, hogy az Újvidéki Színházban rátaláltam egy gyönyörű színésznőre, aki szeretettel és szenvedéllyel alakítja Zeldát, visszaadva mindazokat az apró mozzanatokat, amelyek azt a csodálatos nőt ékesítették – mondta. Burhan számára Leroy műve sajátságosan szól a házasságról, erről az egyre problematikusabbá váló intézményről. A nők mind öntudatosabbak és nem engedik meg, hogy közönséges kísérőkké degradálják őket. Néhány korábbi rendezésemben már foglalkoztam a nők jogaival és védelmeztem azokat; a jelen esetben pedig az keltette fel érdeklődésemet, hogy miként élnek vissza Zelda kreativitásával, tehetségével és ötleteivel. A színpad is ezt tükrözi, a hatalmas ablakok egy letűnt időt idéznek meg, amelyben hasonló ablakok díszítették a drága villákat, de a szanatóriumokat is, amelyekben Zelda ugyancsak sok időt töltött. Bárhol is tartózkodik, Zelda nemcsak néz, lát is. Az ablakok Zelda világához tartoznak, és akkor tudni kell, hogy két világban él, egyik a szanatórium, a másik pedig a külső, egészséges világ. Viszont ezek az ablakok kilátást is biztosítanak a világra, de egyúttal el is választják tőle.

Elor Emina és Kőrösi István, Zelda és Scott megtestesítői szerint alapos felkészülésre volt szükségük. Emina szerint: „Álmomban sem gondoltam, hogy én leszek Zelda. Arról álmodom, hogy Zelda legyek, de csak erre a két órára. Veszélyes Zeldává válni. Nem hazudok…” István szerint: „Mivel mindent Zelda szemszögéből látunk, Scott másmilyen, mint amilyennek a nyilvánosság ismeri. Ez volt az első akadály, amelyet le kellett gyűrnöm, amikor az ő jellemét próbáltam megformálni. A másik: meg kellett találnom a Zelda iránti eltérő érzéseinek a valós arányát, az íráshoz, az alkoholizmushoz való viszonyulását”.

A pénteki bemutató után szombaton 19 órakor tartják az előadás első ismétlését, utána ebben az évadban már nem tűzik műsorra.