2024. július 17., szerda

Mozivá válik a város

Mától egy héten át mintegy 150, zömmel alacsony költségvetésű filmet pergetnek Újvidéken a 4. Cinema City fesztiválon

A Holnap jobb lesz című lengyel film nyitja az idei, sorrendben 4. Cinema City Nemzetközi Filmfesztivált Újvidéken, melynek egy hete alatt, szombattól szombatig mintegy 150 filmet, számos zenés rendezvényt, műhelymunkát tartanak a városban. Mint tavaly is, várhatólag idén is mozivá, egyfajta fesztiválközponttá válik a város. A június 18-a és 25-e között megrendezésre kerülő nagy lélegzetű rendezvényt szombaton, azaz ma este az Arena Cineplexben nyitják meg, a Dorota Kędzierzawska által jegyzett lengyel filmet 20.30 órától láthatják azon szerencsések, akik a megnyitón is jelen lehetnek. (Akik lemaradnak, kedden 23.15-től a Duna parkban pótolhatják a mulasztást.) Szinte egyidejűleg kezdődik a péterváradi Várban a buli, ezen a helyszínen hagyományosan koncerttel nyitják és zárják a fesztivált. Ezúttal a Darkwood Dub lesz a nyitó zenekar, majd a brit Henry Smittson DJ lép közönség elé.

A rendkívül népesnek ígérkező egyhetes rendezvény vendégei között lesz Tarr Béla neves magyarországi rendező. Pénteken, 24-én 20 órai kezdettel az Arena Cineplexben vetítik az idei Berlini Filmfesztiválon három díjjal jutalmazott A torinói ló című filmjét, mely az Ezüst Medvét, a zsűri nagydíját és a FIPRESCI-díjat is elnyerte. Az alkotás újvidéki bemutatója után a közönség találkozhat a szerzővel – ígérik a szervezők. Ezenkívül műsorra tűzik Tarr több művét, közöttük a Hotel Magnezit című vizsgafilmjét (1980), valamint a Családi tűzfészek (1979) és a Macbeth című tévéfilmet (1982), a Panelkapcsolat (1982), az Őszi almanach (1984), a Kárhozat (1988) és az Utazás az Alföldön című rövidfilmjét (1995), a Werckmeister harmóniákat (2000) és a Prológust (2004).

A fesztivál három versenyjellegű szelekciója közül az Exit Point az időszerű, úttörő, sajátos alkotásokat gyűjti össze, azok közül, melyek a Cannes-i, vagy a Berlini Filmfesztivál válogatásában is helyet kaptak. Idén tíz játékfilmet mutatnak be ebben a válogatásban – melyet nőknek szentelnek –, zsűrijének elnöke pedig Dorota Kędzierzawska lengyel író és filmrendező lesz, akinek a fesztivál Ibisz-díját is átadják, de azzal is megtisztelik, hogy tavalyi alkotásával nyitják a rendezvényt. A Nemzeti Film szelekcióban a hazai filmgyártás időszerű alkotásaival ismerkedhet meg a közönség. Zömmel tavalyi filmekről van szó, mint Oleg Novković Beli, beli svet című, többszörösen díjazott filmje, Dejan Zečević: Neprijatelj, Stevan Filipović: Šišanje, Mila Turajlić: Cinema Komunisto debütáns játékfilmje, valamint Nikola Ležaić számos díjat bezsebelő Tilva Roš filmje, és Mladen Matičević: Zajedno című filmdrámája. Az alacsony költségvetésű filmek szelekciójában bemutatják Adrijana Stojković The Box című nagy port kavart filmjét, és ide sorolták be többek között Miloš Radivojević Kako su me ukrali Nemci című új filmjét Jelena Đokićtyal, Svetozar Cvetkovićtyal a főszerepben. Június 23-án, csütörtökön tűzik műsorra a filmet, ami egyúttal a bemutatója lesz. Ugyancsak a Cinema Cityn lesz a Hollandiában élő Saša Matijević: Put vetra című filmjének bemutatója, mely a Tartományi Művelődési Titkárság támogatásával készült.

A rendezvény részleteiről a www.cinemacity.org honlap tájékoztat igen részletesen. A belépőjegyek a tavalyihoz hasonlóan 150 dinárba kerülnek, de csak egyes helyszíneken, a Duna parkban, az Újvidéki Művelődési Központban, valamint az Arena 1-es és 2-es termeiben ingyenes a belépés.