2024. október 7., hétfő

Óbecse Napsugaras oromzatai

Az Óbecsei Népkönyvtárban bemutatták Szerda András könyvét

A Közép-Bácska és a Tisza mente hagyományos házainak jellegzetes eleme a napsugaras faoromzat. A múlt század utolsó harmadában és a századfordulón építették a leggazdagabb elemkombinációval, majd lassan elszegényedett egészen a vertikális deszkaoromzat típusáig. A díszes napsugaras faormok egyes helységekben már a századfordulón megszűntek. Az óbecsei napsugaras házakról – az oromzatdísz kialakulásáról és szimbolikájáról – Szerda András írt könyvet, amit csütörtökön este mutattak be az Óbecsei Népkönyvárban.

A könyvár Vissy Károly termét zsúfolásig megtöltő közönséget és az est vendégeit a könyvtár igazgatónője, Kinka Erzsébet köszöntötte. A könyv megszületésének körülményeiről és a feldolgozott téma fontosságáról Szilágyi Edit beszélgetett a szerzővel, Szerda Andrással, mgr. Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutatóval, valamint Tari István költővel, a Historiae Óbecsei Hagyományőrző és Történeti Társulat vezetőjével. A remek hangulatról a Batyu együttes és a Fokos zenekar gondoskodott, de a könyv szerzője és húga, Kisimre Szerda Anna is dalra fakadt.

Az Óbecsei Napsugaras oromzatai című könyv a Historiae Óbecsei Hagyományőrző és Történeti Társulat kiadásában, önkormányzati támogatással jelent meg 500 példányban.