2024. július 17., szerda

Beázik a szabadkai zsinagóga

Az illetékesek közül senki sem tartózkodik a városban
A belső falakon végigfolyik a víz esőzések alkalmával

A hétvégén újra megnyitották a nyilvánosság előtt a szabadkai zsinagógát. A Zsinagóga. Ünnep. 2011. rendezvénnyel a 109 éves zsinagóga épületét és annak megálmodóit ünnepelték. Az est folyamán több alkalommal eleredt az eső. Kilenc óra tájban a felhőszakadás idején a látogatók számára egyértelművé válhatott, a zsinagóga, annak ellenére, hogy annak tetőszerkezetét, kupoláját kicserélték, beázik. Ez alkalommal a főbejáraton lehetett belépni az épületbe. A legtöbb víz éppen itt, a főbejáratnál lévő előtérben ömlött be a tetőn keresztül, és folyt végig a falakon.

Lapunk szerette volna megszólaltatni az illetékes Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársát, Dömötör Gábort, illetve annak igazgatóját, Vass Gézát, egyikük sem tartózkodik azonban a városban. Hivatali úton, külföldön vannak. Saša Vučinić polgármester azonban telefonos beszélgetésünk során megígérte, hogy amint részletesen megismerkedik a helyzettel, nyilatkozik lapunknak.

Halbrohr Tamás, a Zsidó Hitközség elnöke lapunknak elmondta, a zsinagóga épülete negyven éve a város tulajdonában van, így sajnos ők vajmi keveset tudnak az állapotáról, a munkálatok kivitelezőiről, a pénzügyekről.

– Mindenképpen legalább annyit el kellene érni, hogy az épületen zajló javító munkálatok nagyobb horderejűek legyenek, mint a romlás – mondta Halbrohr.

A műemlékvédelmi intézet illetékesei külföldi szakmai útjukról a jövő héten térnek vissza, így a zsinagóga állapotáról, az eddig elvégzett munkálatok minőségéről azt követően tudunk beszámolni.