2024. július 17., szerda

Szeli tanár úr köszöntése

A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia újvidéki alosztálya méltatta a kilencvenéves Szeli István akadémikust
(Fotó: Dávid Csilla)Kilencvenedik születésnapja alkalmából Szeli István irodalomtörténészt, tanárt, kritikust és akadémikust köszöntötte és méltatta hétfőn a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia újvidéki alosztálya. Bori Imre Szeli Istvánról egészen személyesen című, tíz évvel ezelőtti méltatásából Heinermann Péter olvasott fel részleteket, majd Csányi Erzsébet és Ispánovics Csapó Julianna az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékének tanárai méltatták a páratlan pályafutást, a népszerű és mélyen tisztelt „tanár urat”, akit a rendezvényen fia, Szeli Miklós és unokája, Szeli Balázs képviselt.

Bori Imre tíz évvel ezelőtt keltezett, a Hídban közzétett méltatását már csak azért is rendkívüli volt újrahallani, mert a Magyar Tanszék egy másik neves tanára időközben eltávozott az élők sorából. A Heinermann Péter élvezetes tolmácsolásában elhangzott köszöntőből kihallatszott nemcsak a tanár és pályatárs életrajza vagy munkásságának főbb vonulatai, hanem a kettejük közötti emberi kapcsolat is. Bori Imre ebben a személyes hangú írásában többek között megállapítja: Művei mutatják, hogy a hűvösnek feltételezett tudósnak lírai a világképe, s éppen ezek az írásai jogosítják fel egykori diákját, majd a vele együtt dolgozó társát, hogy maga is személyes közlésre váltson át, a rideg, tárgyias előadást a vallomás szelídebb változatával cserélje fel, elkerülve az elemzés könyörtelenségét is – írta „öreg és örök barátsággal” Bori Imre.

– A kilencvenéves Szeli István akadémikus munkásságának méltatása, tanári, tudósi, intézményalapítói, szervezői tevékenységének számbavétele egy szembesítő-tudatosító folyamat, amelyhez a vajdasági magyar tudományosság egésze kapcsolódik. Hiszen olyan szerteágazó életműről van szó, amely ezernyi szállal kötődik itteni valóságunk és közéletünk megannyi fontos mozzanatához – állapította meg Csányi Erzsébet méltatásában. – Szeli tanár úr írói alapállását mindenkor a tárgya iránti „alanyi”, bensőséges viszonya jellemzi, amit ő maga is hangsúlyoz mint elvárást más szerzőkkel szemben. Véleménye szerint ugyanis csakis az ilyen felfogás jegyében tud kiteljesedni „egzisztenciális emberi tevékenységgé”, meggyőző tartássá, tudás és tapasztalat egyvelegévé a kutató magatartása.

Szerinte a „kabinettudósi” megszólalásmódot olykor a természettudományok területén is érdemes legyűrni. Figyelmeztet arra, hogy „a műszaki tudományok mindenhatóságára esküsző, a reáliáknak a humaniórákkal szemben oly nagy előnyt juttató korunkban, mai „csupa értelem világunkban” e komponensek szerencsés szintetizálására van szükség, mert az interdiszciplináris szemlélet mellőzése meddőséghez vezet. „A lélektől lélekig vezető út csak akkor lesz járható, ha az emberből kiindulva jut el a műalkotásig, s onnan ismét az emberig vezet bennünket” – hangsúlyozta többek között Csányi Erzsébet.

Ispánovics Csapó Julianna ugyancsak személyes emlékeit elevenítette fel a tanár úrról. Azt az időszakot idézte fel, amikor megismerte a már akkoriban bottal járó tanár urat, és azokat az elmélkedéseit, melyeket igen korán megalkotott a peremkultúráról, a regionalitásról. Nem kevésbé volt megpecsételő a tanítvány számára Szeli István azon gondolata, miszerint az irodalom nem lehet gazdag megfelelő nyelv és szerteágazó kultúra nélkül.