2024. július 17., szerda

Ünnepek köszöntése

Mavrák Béla Újvidéken karácsonyi, Belgrádban pedig szilveszteri koncerten vett részt
Mavrák Béla az újvidéki koncerten (fotó: Ótos András)

Carl Orff Carmina Burana és Ariel Ramírez Misa Criolla (Kreol mise) műve szerepelt annak a csütörtök esti belgrádi szilveszteri gálakoncertnek a műsorán, melyen többek között a hazalátogató Mavrák Béla is fellépett. Ez volt a szentmihályi származású, Kölnben élő világhírű tenor második eheti bemutatkozása szülőföldjén, miután hétfőn este az Újvidéki Színházban nagy sikerrel lépett fel Zorica Belić és Maja Reljin operaénekes társaságában, valamint az Aleksandar Dujin által vezetett zenekar kíséretében. A Duna menti ünnepi köszöntő címmel megrendezett jótékonysági hangverseny bevételét a fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok veterniki otthonának kínálták fel.

Mavrák Béla a két koncert között rövid időt Újvidéken töltött, amikor ellátogatott kiadóházunkba is. Kérésünkre kifejtette, reményei szerint jövőre teljesülhet régi vágya, hogy a nagyobb vajdasági városokban bemutatkozhat a legendás hírű kínai Buena Vista Social Club együttessel, akikkel mintegy 30 vidékeinkre jellemző dalt készített kubai hangzásban. A közösen kiadott CD-jüknek – mely 19 dalt tartalmaz, közülük néhány Mavrák sugallatára készült –, nagy sikere volt a világ több pontján is, így végső ideje lenne, véli a művész, hogy az itthoni közönség is megismerje.

A világhírű tenor kiadóházunkba is ellátogatott


– Örülök, hogy hazajutottam, és egy jótékonysági koncerten részt vehettem. A gyerekeknek mindig szükségük van a támogatásra, és talán nem csak a gyerekeknek. Épp ezért úgy gondolom, hogy ilyen koncerteket sűrűbben is szervezhetnének Vajdaságban, melyeken én szívesen vállalom a fellépést, ha más kötelezettségeim ezt megengedik. A karácsonyi dalokkal pedig, úgy tűnt, a nézőközönségnek nagy örömöt szereztünk. Ezek a dalok nyelvtől függetlenül megérintik az embert. A belgrádi Száva Központban is közismert, nagyon népszerű művek kerültek előadásra. Én a Misa Criollában vállaltam szerepet. A programom egyébként nagyon zsúfolt, január 1-jén már a kölni Arénában 15 ezer ember előtt lépek fel, 2-án Kubába repülök, ahol 10-éig tartózkodom. Először hívott meg a kubai kultuszminiszter a havannai Zeneakadémiára, ahol mesterkurzust tartok. Itt egy érdekes koncertet is szeretnénk nyélbeütni a Buena Vista Social Clubbal és a kubai filharmonikusokkal. Aztán a program folytatódik, de remélem nyáron ismét hazajutok – nyilatkozta a művész.