2024. július 17., szerda

A multikulturalizmus nem vajdasági sajátosság

A tartomány költségvetésének 2,5 százalékát fordítják kulturális célokra – Milorad Đurić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár évértékelője

Az óesztendőt értékelte az óév utolsó napján Milorad Đurić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár azon a hagyományos év végi fogadáson, melyet a titkársága újságírók és a művelődési intézmények vezetői számára rendez. A titkár munkatársaival kívánt eredményes, sikeres új esztendőt a munkatársaknak, ezenkívül visszapillantott a 2011-es év jellegzetes pillanataira, történéseire. Mint leszögezte, a titkárság kitartott abbéli törekvésében, hogy egyidejűleg törekedjen a kulturális sokszínűség ápolására, a kulturális örökség, hagyaték megőrzésére, valamint a kortárs alkotóművészet ösztönzésére a tartományban. Mindezek céljából közel 1300 projektumot támogatott.

– Pénzügyileg nem a legjobb évet hagyjuk magunk mögött, de a szűkös anyagiak mégsem akadályoztak meg bennünket abban, hogy projektumainkat, lefektetett céljainkat, és mindazt, amit a hétköznapok hoztak magukkal, véghezvigyük, és hozzájáruljunk új értékek teremtéséhez. Tevékenységünket három területre osztanám – mondta a titkár –, egyik a kulturális sokszínűség megőrzése, ami tkp. nem más, mint a Vajdaság több évszázados jellegzetességének a fenntartása, illetve az erre való törekvés. Igyekszünk, hogy minden nemzeti közösség számbeli jelenlététől függetlenül megkapja a kellő figyelmet és támogatást. A multikulturalizmus egyébként is a mai világ jellemzője, nem vajdasági sajátosság.

Đurić szerint legalább ennyire fontos az anyagi és szellemi kulturális hagyaték átmentése a következő nemzedékre, csakúgy a kortárs alkotóművészet támogatása, ami valójában a titkárság elvitathatatlan kötelezettsége. Ennek szellemében idén jelentős támogatásban részesítette nemcsak a vajdasági kultúrát, hanem a Romániában, Magyarországon, Horvátországban élő szerb szórványt is. Nem kis feladat volt továbbá a 150 éves jubileumát jegyző újvidéki Szerb Nemzeti Színház épületének felújítása, hiszen három évtizede lényegi munkát nem végeztek az épületen. Legalább ennyire fontos az opera- és a balett-társulat újjáélesztése is 2011-ben.

A tartomány költségvetésének 2,5 százalékát fordítják kulturális célokra, amit a titkár szerint igyekeznek maximális hatékonysággal felhasználni az előttünk álló évben is.