2024. július 19., péntek
FELHÍVÁS

Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny

Kálmány Lajos (1852–1919) vidékünk első néprajzkutatója, a modern magyar folklórtudomány egyik megalapozója tiszteletére a Zentai Önkormányzat és a Zentai Városi Könyvtár huszonkilencedik alkalommal rendezi meg a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt. A verseny elődöntőit április utolsó hetében öt körzetben: a Bánságban (Muzslya), Nyugat-Bácskában (Bácskertes), Közép-Bácskában (Temerin), Észak-Bácskában (Hajdújárás) és a Tisza mentén (Zenta), döntőjét pedig május 25-én tartják. A jelentkezők korhatár nélkül a következő három kategóriában versenyezhetnek:
1. Előadóművészi kategória: egy népmese előadása. A versenyszám műsorideje legfeljebb 5 perc lehet. Korcsoportok:
a) óvodás korosztály,
b) 7–10 éves korosztály (kisiskolások),
c) 11–14 éves korosztály (felsős diákok),
d) 15–18 éves korosztály (középiskolások),
e) a felnőttek korosztálya.
2. Néprajzi (népmesegyűjtő) kategória: legendamesék gyűjtése
Nemrég elhunyt ludasi mesemondónkra, Barát Erzsébetre (1931–2023) emlékezve, az idén ebben a kategóriában legendamesék gyűjtését javasolják.
3. Képzőművészeti kategória: A teknősbéka keletkezése, A rest többet fárad I. és a Szent Péter és a dratma című mesék illusztrálása a következő képzőművészeti technikák alkalmazásával: tempera, vízfesték, zsírkréta (viaszpasztell), tus, illetve ezek kombinációi. Az ezektől a technikáktól való eltérést a szakmai zsűri nem veszi figyelembe.
A képzőművészeti pályázatra érkező munkák hátlapján a versenyző teljes nevét, születési évét, levélcímét, telefonszámát, villámpostacímét és felkészítőjének nevét, elérhetőségeit kérjük feltüntetni. A képzőművészeti pályamunkák beküldési határideje: április 8.
A verseny két részből áll: körzeti elődöntőkből és döntőből. Az előadóművészi kategóriában a versenyzők a magyar népmesekincsből választhatnak tetszés szerint egy-egy népmesét. A néprajzi kategória versenyzői a nagyszüleiktől, szüleiktől vagy más ismerősüktől hallott legendamesét:
a) mint pályaművet külön dokumentumban lejegyezve és a gyűjtésre vonatkozó adatok feltüntetésével a hajnal.anna84@gmail.com villámpostacímre küldjék el, és/vagy
b) előadják a versenyen mint saját néprajzi gyűjtést.
Az előadóművészi kategóriában csak online formában, az alábbi Google-űrlap kitöltésével lehet benevezni: https://forms.gle/dEUNxgP81Li9GKwB9.
Bővebb felvilágosítás Baráth Hajnal Annától (063/569-247) kapható. Az előadóművészi kategóriában a jelentkezési határidő: április 8.
A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt gyermek- és ifjúsági versenye.