2024. július 16., kedd

Egy örökzöld komédia

Jövő szombaton a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata bemutatja Molière Tartuffe-jét

Április 13-án mutatja be Molière Tartuffe című műve alapján készült új előadását a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Erről és a Magyarországi Szerb Színházzal közös koprodukcióról tartottak sajtótájékoztatót pénteken a Városháza médiaközpontjában. Az eseményről Miloš Nikolić, a Szabadkai Népszínház igazgatója, Venczel Valentin, a magyar társulat művészeti igazgatója, Ricz Ármin rendező, Kalmár Zsuzsa színésznő és Rus Milan, a Magyarországi Szerb Színház igazgatója tájékoztatták a média képviselőit. 

A Tartuffe Molière egyik legjelentősebb műve, egy olyan komédia, amely éles kritikával bírálja a társadalmat és annak tipikus képviselőit. A produkció dramaturgja Oláh Tamás, zeneszerzője Pálfi Ervin, díszlet- és jelmeztervezője Salamon Luna.

Ricz Ármin, az előadás rendezője szerint az igazán jó színház a társadalom pulzusán tudja tartani az ujját.

– Az elmúlt időszakban azt érzem, hogy egyre dominánsabban van jelen a társadalmunkban a hazugság, illetve egyre kevésbé tetten érhető az őszinteség, a tisztaság, sőt egyre kevesebben vállalják fel a gyengeségeiket, a kiszolgáltatottságaikat. A „Tartuffizmus”  zsigeri szinten beágyazódott a társadalmunkba – emelte ki a rendező.

Kalmár Zsuzsa színésznő véleménye szerint egy nagyon izgalmas és különleges előadásra számíthatnak az érdeklődők. 

– A Szabadkai Népszínház magyar közönsége ugyan megmaradt ebben a városban, ám legalább három csoportra oszlott fel. E produkció egyebek között arra lesz hivatott, hogy minél több nézőt vonzzon és a három elidegenedett elemből építsen egy új közösséget – jegyezte meg Venczel Valentin. 

A sajtótájékoztatón Rus Milan elmondta, hogy a Szabadkai Népszínház és a Magyarországi Szerb Színház koprodukciójában egy új előadás próbafolyamata veszi kezdetét, mely Stevan Sremac Pop Ćira és pop Spira regényének színpadi adaptációján alapul, amit Verebes Ernő írt színpadra A pap foga címmel. A produkciót szerbül és magyarul, Magyarországon és Szerbiában is játsszák majd. 

Nyitókép: Balról jobbra Milan Rus, Ricz Ármin, Venczel Valentin, Miloš Nikolić, Kalmár Zsuzsa (Fotó: Dér Dianna)