2024. július 16., kedd

Továbbvinni a valódi értékeket

Ballagást tartottak a muzslyai Emmausz Kollégiumban

A muzslyai Emmausz fiúkollégiumban a minap hat érettségiző búcsúzott el Kalapis Sztoján atyától, a nevelőtanároktól és kollégista társaiktól. Az ünnepséget a kollégium kápolnájában bemutatott hálaadó szentmise keretében tartották meg.

A ballagók tarisznyájába emléklap, maroknyi bánáti föld, hamuban sült pogácsa, ceruza, és az egymásról írt jellemzés került. A fiúk egyben elbúcsúztak Kalapis Sztoján atyától, a kollégium alapítójától is, aki a nyáron új szolgálatra megy.

– Kitűnő gyerekeink vannak, akikre büszkék vagyunk. Jól végezték a munkájukat, a feladatukat – a tanulást. Örülünk, hogy itt voltak, hogy megismertük őket, hogy négy vagy három évig végigkísértük őket ezen az úton – mondta Kalapis Sztoján atya.

A kollégium dolgozói bíznak abban, hogy a fiúk tovább viszik a keresztény értékeket, az életük része lesz, és megállják a helyüket, bárhova is kerülnek.

– Hat kollégistától búcsúzunk, akik úgy jöttek ide 14-15 évesen, mint serdülő fiúk, és most felnőtt emberekként, nagykorú férfiakként távoznak. Útnak eresztjük őket, bízva abban, hogy megállják helyüket a nagyvilágban, hogy azokat a keresztény értékeket, amelyeket igyekeztünk beléjük palántálni, tudják majd használni, bővíteni, gyarapítani a nagyvilágban, bárhol is lesznek. Kívánok nekik az érettségihez sok sikert és a jó Isten áldását is kérjük rájuk, hogy az életben találékonyak legyenek, és mindazt, amit itt tanultak, azt át tudják adni másoknak is – hallottuk Gabona Ferenctől, az Emmausz Kollégium megbízott igazgatójától.

Az érettségiző fiatalok a tanév végén befejezik a tanulmányaikat Nagybecskereken. Egyesek majd folytatják az iskoláztatást, mások munkába állnak – határon innen vagy határon túl. De a kollégiumban eltöltött évek örökre megmaradnak emlékezetükben.

Nyitókép: A búcsú pillanatai (Kecskés István felvétele)