2024. július 16., kedd

Jó hangulat, megannyi program várja az érdeklődőket

Július 11-e és 14-e között tartják meg a III. Nyárhangoló Fesztivált Palicson

A Szekeres László Alapítvány július 11-e és 14-e között harmadízben szervezi meg a Nyárhangoló Fesztivált a Palicsi-tó partján, a szecessziós épületegyüttes környékén. A tavalyihoz hasonlóan, az idei rendezvénysorozat is műsorokban gazdagnak és sokrétűnek ígérkezik, amelyben bárki megtalálhatja a neki tetsző tartalmat. A szervezők ezúttal is számos kulturális programmal, gyermekfoglalkozással, kirakodóvásárral, táncházzal, koncertekkel, operettel és még sok egyéb eseménnyel várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Somogyi Tünde, az SZLA ügyvezető igazgatója elmondta, ebben az évben is ugyanaz az alapelvük és iránymutatójuk, mint ami az előző két évben volt: négy teljes napra benépesíteni Palicsot, emellett olyan programokkal kedveskedni az embereknek, amik érdekesek és szórakoztatók lehetnek számukra. A fesztivál csütörtöktől vasárnapig tart, és ezúttal is lesznek olyan műsorok, amelyek átszövik a rendezvénysorozatot. Mindennap lesz például kézműves ital- és ételkóstoló, illetve péntektől kirakodóvásár, gyermekfoglalkozások és beszélgetős műsorok is.

– A Nyárhangoló Fesztivál egy olyan kikapcsolódási lehetőséget nyújt, ami segít ráhangolódni a nyárra. A rendezvény megnyitójára július 11-én, csütörtökön 20.30-kor kerül sor a Nagyszínpadon. Ezen a napon ad koncertet a Csík zenekar, amit a Juhász zenekar fellépése követ, természetesen táncházzal egybekötve. Pénteken indul a fesztivál elengedhetetlen része, a színesebbnél színesebb kirakodóvásár. Itt hozzáfűzném, hogy továbbra is várjuk azon kézműves kirakodók jelentkezését, akik a saját termékeiket szeretnék árusítani – emelte ki Somogyi Tünde.

Ugyanezen a napon, egészen vasárnapig 16 és 20 óra között foglalkozásokra invitálják a gyerekeket, akik kipróbálhatják az arcfestést, a csillámtetkózást, a kézügyességüket, vagy részt tudnak venni pónilovagláson, kisállat-kiállításon, sőt, újdonságként még falmászással is készülnek az érdeklődők számára. Az SZLA ügyvezető igazgatója kiemelte, a falmászást nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is bátran kipróbálhatják.

– Pénteken este a Nagyszínpadon a magyarországi Farkas Mihály Brasil Project – A. C. Jobim Goes to Cimbalom zenekar szórakoztatja a Palicsra látogatókat, majd a magyarországi Jávori FegyaKállai István & GáborMüller Péter Sziámi Lévi Story! – A Farmerkirály című népszerű musicaljét láthatja a közönség, Kerényi Miklós Gábor – KERO, Kossuth-díjas kiváló művész rendezésében a Nyári színpadon – mondta beszélgetőtársunk. Hozzátette: e méltán híres produkcióra sem kell előzetes helyfoglalás.

Szombaton kerékpártúrával kezdődik a nap a Palicsi-tó körül Vinkó Tamás vezetésével, amit a legkisebbeknek szánt program követ, méghozzá a Csiga Duó zenekar gyerekkoncertje a Nagyszínpadon. A nap folyamán Góbi Rita Társulat és a Bábszíntér közös produkciója a Hacukaland –Táncos öltözőshow is várja a gyerekeket. Ezután közvetlen beszélgetésekre is sor kerül, mely során az élet jelentős kérdéseiről, mint a pályakezdésről, pályaválasztásról, pályaelhagyásról is szó lesz az anyaországi Császár Gabriella pályaválasztási tanácsadó közreműködésével, de a Paskó Csabával, az Ötkenyér Pékség vezetőjével folytatott, Csak a pék süti a kenyeret? című beszélgetés is érdekesnek ígérkezik az odalátogatók számára. Este Lóránt Barnabás – Trabarna önálló estje várja az érdeklődőket, majd a  vajdasági magyar zenekarok koncertje következik. Színpadra lép a ContraBayando, az Old Skullz és a Garden Party, végül a Duhaj zenekar koncertje és táncház zárja a szombati programot.

Vasárnap délelőtt a Drazsé gyermekkoncertet kulturális programok követik: Fesztbaum Béla a Pesti polgárokról tart egy előadást, majd szintén közvetlen beszélgetésekre kerül sor, melyek során szó esik a digitális tudatosságról Beke Ottó, egyetemi oktató és a magyarországi Fülöp Hajnalka, kommunikációs szakértő, a Tudatos Digitális Szülő program alapítója közreműködésével. Ezután a Szülőként is gyerekek – generációk egymásra hangolódása című beszélgetésen a magyarországi Hal Melinda pszichológus igyekszik megválaszolni a kérdéseket, majd a magyarországi Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő Világrendek és ami maradt belőlük – Henry Kissinger külpolitikájának hatása a közép-európai rendszerváltásra című okfejtése hangzik el. A fesztivál vasárnap fejeződik be a Monarchia Operettnek a Nyári Színpadon a 21 órakor kezdődő Sohasem ér véget a dínom-dánom című nagy operettshow-jával.

A fentiekben ízelítőt adtunk a gazdag programkínálatból. A részletes programot a közeljövőben fogjuk ismertetni.

A fesztivál támogatója Magyarország Kormánya, Miniszterelnökség – Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a MOL – Új Európa Alapítvány.

Nyitókép: Somogyi Tünde (fotó: SZLA)