2024. június 30., vasárnap

Löszirodalom

Megkezdődött a Dombosi történetek – remix Kishegyesen

Nemcsak a Hegyalja utcában van Dombos Fest, hanem a Sziváci úton egy löszfalba vájt pincében, a Dombos Wine Clubban is. A zenei fesztivállal párhuzamos a Dombos pince egy irodalmi eseménynek, a Dombosi történeket – remixnek ad helyet. Aki kedveli a kortárs irodalmat, annak kihagyhatatlan ez az esemény, hiszen négy napon át ismert és elismert írók beszélgetnek itt műveikről, munkásságukról. Az irodalmi fesztivál szervezője, Virág Gábor elsőként egy érdekességre hívta fel a figyelmünket.

– Az idén 25. alkalommal tartjuk a Dombos remixet, vagyis eggyel többször volt, mint a Dombos Fest. Ennek az az oka, hogy remix volt a koronavírus-járvány évében is, a fesztivál pedig elmaradt. Az a cél, hogy a kortárs irodalmi műhelyeknek legyen bemutatkozási lehetősége, valamint az, hogy a vajdasági magyar fiatal kortárs irodalmat is felvonultassa. Az idén a Magvető Kiadó, a Scolar Kiadó és a Fiatal Írók Szövetségének közreműködésével zajlik a fesztivál. Támogatónk a Magyar Nemzeti Tanács és a Magvető Kiadó. Fontos, hogy igyekszünk minden generációt szóhoz juttatni – mondta el Virág Gábor, majd arról is szólt, hogy az idei évben is számos rangos író lép fel.

– Csütörtökön Balázs Attila, Benedek Miklós és a nemrég Hazai Attila Irodalmi Díjat nyert Borsik Mikós voltak a fesztivál vendégei. Az idén nem lesz képzőművészeti része a Dombos irodalomnak, vagyis elmarad a Dombos Visual. Ez redukálódott egy kiállításra, Varga Valentin Tudatban feloldva című kiállítását Pesti Attila nyitja meg. Szintén képzőművészeti jellegű esemény lesz Bach Máté Fénypecázás című kiállítása, ami a fotók és az irodalom világát ötvözi. Gondolom, sok embert fog érdekelni Szűcs Teri bemutatkozása szombaton, aki az anyja depressziójának és demenciájának történetét írta meg. Ez egy kicsit művészetterápia lesz, annál is inkább, mert beszélgetőpartnere Berényi Emőke, aki irodalomterapeuta is. Vasárnap két sztárfellépőnk lesz, Kemény István és Kukorelly Endre. Mindketten már sokszor voltak a Dombos Fest vendégei – fogalmazott a szervező, majd arról is szólt, hogy a Dombosi történetek – remix ideje alatt lehet könyveket vásárolni.

A Dombosi történetek – remixen ma 16 órakor Zeke Gyula és Bozsik Péter beszélget, 17 órakor Krusovszky Dénes és Antalovics Péter, 18 órakor a Tudatban feloldva, Varga Valentin kiállítását Pesti Attila nyitja meg, 18 óra 15 perckor Kollár Árpád és Bicskei Gabriella beszélget,  éjjel 1 órakor pedig Bach Máté Fénypecázása következik. Szombaton 16 órakor Kiss Noémi és Rajsli Emese beszélget, 17 órakor Mechiát Zina, Wirth Imre és Józsa Márta, 18 órakor pedig Szűcs Teri és Berényi Emőke. Vasárnap 16 órakor Patak Márta beszélgetőtársa Bánki Zsolt lesz, 17 órakor Kemény Istvánnal Deczki Sarolta beszélget, 18 órakor Kukorelly Endrével pedig Harkai Vass Éva, majd 19 órakor a Fiatal Írók Szövetsége (Nagy Dániel, Pinczési Botond, Szirák Sára, Vörös Anna) mutatkozik be.

Nyitókép: Lakatos János felvétele